Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.08.2021 10:25

ÚVO: Situáciou v stavebníctve sa zaoberáme už niekoľko týždňov


Ilustračná snímka.


Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák proaktívne, z vlastného podnetu, začal preverovať situáciu v stavebnom sektore, v ktorom sú hlásené údajne nepredvídateľné nárasty cien za komodity, čo má brániť dokončeniu mnohých diel, resp. pokračovaniu v realizácii zákaziek.


„Štát by sa na avizované zmeny v stavebníctve mal pozrieť s rozvahou, sedliackym rozumom a mal by v prvom rade vychádzať zo skutočných dát. Preto sa ÚVO ešte v júli obrátil na Európsku komisiu (EK) listom, v ktorom sme uviedli aj možné problémy v eurofondových zákazkách, ktoré môžu nastať práve pre avizované zvýšené ceny v stavebnom sektore. Obrátili sme sa tiež na Štatistický úrad, ktorý nám už dal prvé dáta. Nemôžem si odpustiť poznámku, že vo verejnom priestore mi akosi stále chýba jasná argumentácia k tejto téme, dnes nevieme presne vymenovať, ktoré rastúce náklady sa nedali predvídať a naopak, ktoré sa dali poistiť nástrojmi, ktoré sú už v súčasnom zákone,“ hovorí predseda úradu Miroslav Hlivák.

Úrad vníma aj výzvy na rýchlu zmenu zákona o verejnom obstarávaní, od ktorej mnohí očakávajú vyriešenie problémov súvisiacich s nárastom cien v stavebníctve.

„Ku každej zmene legislatívy treba pristupovať opatrne a v prvom rade treba mať zanalyzované dáta a treba poznať následky zmien. Aby sme Slovenskej republike nenarobili viac škôd ako osohu. Navyše zmena nášho zákona o verejnom obstarávaní je limitovaná európskou legislatívou. Môžem však potvrdiť, že spolu s mojimi kolegami som pripravený na rokovania s vládou o tejto téme. V každej téme, ktorá má dopad na našu spoločnosť a je v kompetencii ÚVO je úrad otvorený rokovaniam, pričom dávame na stôl riešenia. No už teraz upozorňujem, že riešenie situácie v stavebníctve sa nemusí týkať len zmien v zákone o verejnom obstarávaní. Jednoducho, táto otázka patrí do odbornej debaty, úrad sa na ňu pripravuje, bude počúvať ďalšie orgány verejnej moci, ktoré majú kompetenciu konať, budeme argumentovať a hľadať riešenia pre ochranu verejného záujmu,“ uzavrel Miroslav Hlivák.     

Autor: (ÚVO)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2021
MVO žiadajú odložiť návrh zmien vo verejnom obstarávaní a prepracovať ich
Mimovládne organizácie (MVO) žiadajú odloženie návrhov zmien vo verejnom obstarávaní a ich prepracovanie. Pripomienky k návrhu zákona o súdnej ochrane vo verejnom obstarávaní už zaslali ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej.
viac
13.05.2021
Spolupráca GP SR a ÚVO bude kľúčová pre dôslednú kontrolu míňania peňazí z EÚ
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka sa po prvý raz od nástupu do funkcie stretol s predsedom Úradu pre verejné obstarávanie Miroslavom Hlivákom, aby prehodnotili doterajšiu spoluprácu a nastavili rámce pre obdobie, keď Slovensko dostane historický objem peňazí z európskych zdrojov.
viac
26.08.2021
ÚVO pripravil príručku s názvom Základná kniha o sociálnych hľadiskách
Úrad v rámci projektu Zvyšovanie efektívnosti v oblasti verejného obstarávania na Slovensku, realizovaného v rámci operačného programu Efektívna verejná správa, ktorý je podporený z Európskeho sociálneho fondu vypracoval prvú špecifickú príručku s názvom Základná kniha o sociálnych hľadiskách.
viac
31.08.2021
ÚVO: Náš koncept profesionalizácie podporuje aj OECD
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák viedol online rokovanie s riaditeľom Odboru verejného obstarávania v rámci OECD Paulom Maginom, aby mu predstavil pokrok úradu pri tvorbe legislatívy ohľadom profesionalizácie vo verejnom obstarávaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %