Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.12.2020 02:30

Trnava chce vystúpiť z dvoch záujmových združení


Mestské opevnenie Trnavy.


O vystúpení Trnavy z Francúzsko-slovenskej obchodnej komory (FSOK) a tiež o ukončení členstva v medzinárodnom Združení opevnených miest (ZOM) - Walled Towns Friendship Circle bude na decembrovej schôdzi rokovať mestské zastupiteľstvo.


V oboch prípadoch radnica uvádza ako dôvod nenaplnenie očakávaných prínosov pre mesto.

Členstvo Trnavy vo FSOK, ako uvádza materiál na mestské zastupiteľstvo, bolo schválené uznesením mestského zastupiteľstva vo februári 2003, ročné členské príspevky boli 150 eur. K nosným cieľom činnosti komory patrí podpora rozvoja francúzsko-slovenských hospodárskych vzťahov, napomáhanie nadväzovaniu kontaktov a organizovanie konferencií, školení, diskusií a tiež výstav.

ZOM bolo založené ako fórum pre spoločné záujmy historických opevnených miest v roku 1989 ako reakcia na Európsky rok cestovného ruchu. V čase vstupu Trnavy v roku 2010 malo 140 členov. Cieľom bolo dosiahnutie ich trvalo udržateľného rozvoja, výmena poznatkov a skúseností, podpora priateľstva medzi mestami a ich obyvateľmi, vytvorenie stratégie plánovania a zachovania historických miest. Členské príspevky boli 300 eur za rok. Obe členstvá chce mesto ukončiť ku koncu roka 2020.

Trnava v uplynulom období ukončila i členstvo v Združení miest a obcí Slovenska. Dôvodom v júni 2019 bola nespokojnosť s prácou združenia, neochota do nej priniesť zásadné zmeny, neochota a neschopnosť pripraviť a presadiť komunálne reformy z dôvodu rôznorodých záujmov členskej základne a ďalšie. Trnava sa pridala k viacerým mestám, ktoré ťažisko svojho zastupovania preniesli na Úniu miest Slovenska (ÚMS). Mesto bolo členom ZMOS v rokoch 1995 až 2005, kedy z podobných dôvodov vystúpilo, do štruktúry sa vrátilo v roku 2012.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.05.2020
Mestskí poslanci schválili vystúpenie mesta zo ZMOS-u a vstup do ÚMS
Mesto Poprad vystúpi zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). V utorok to schválili poslanci na prvom neplánovanom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Poprade.
viac
17.06.2020
V Sliači zasadne Komora miest
Predseda Komory miest a primátor mesta Šahy Štefan Gregor zvolal rokovanie primátorov miest a starostov mestských častí Bratislavy a Košíc, ktoré sa sústredí na mimoriadne dôležité témy.
viac
03.10.2020
Pilotný ročník projektu ELoGE otvorený
Dobrý úradník, akreditovaný partner Rady Európy, v rámci realizácie projektu Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných zorganizoval v dňoch 10. a 11. septembra v Bratislave úvodné zasadnutia s členmi Platformy národných partnerov ako aj participujúcimi samosprávami.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %