Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
23.12.2021 08:00

Trenčín bude slovenským centrom osláv Medzinárodného roku skla 2022


Ilustračná snímka: (tasr).


Celouniverzitné pracovisko Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne FunGlass sa stane v budúcom roku slovenským centrom Medzinárodného roku skla. Rok 2022 vyhlásila za rok skla Organizácia Spojených národov na podnet Medzinárodnej komisie pre sklo (ICG).


Podľa rektora TnUAD Jozefa Habánika odštartovala príprava masívnej populárno-náučnej kampane, do ktorej sa zapoja nielen výrobcovia či spracovatelia skla, ale aj vedecko-výskumné a umelecké inštitúty na celom svete.

„Národné zázemie pre oslavy roka skla na Slovensku poskytne naše celouniverzitné pracovisko Centrum pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá. Táto úloha Centru FunGlass jednoznačne prináleží nielen vďaka aktuálnym výskumným úspechom pracoviska, ale i vzhľadom na tradíciu výroby a spracovania skla v trenčianskom regióne,“ uviedol rektor.

Podľa riaditeľa trenčianskeho centra Dušana Galuseka bude najvýznamnejším podujatím slávnostné otvorenie zrekonštruovaných priestorov s novými laboratóriami, do ktorých nainštalujú 40  prístrojov. Investícia v hodnote 8,6 milióna eur je financovaná z Európskych štrukturálnych fondov. Medzinárodný rok skla 2022 oslávia aj tradičnými vedeckými podujatiami FunGlass School a FunGlass sympózium 2022 na júlovej celosvetovej konferencii ICG v Berlíne.

V rámci osláv roku skla chce podľa neho FunGlass ponúknuť odbornej i laickej verejnosti aj rôzne populárno-náučné prednášky a diskusie v spolupráci so Slovenskou sklárskou spoločnosťou, Slovenskou silikátovou vedecko-technickou spoločnosťou, občianskym združením Friends of FunGlass a partnerskými priemyselnými podnikmi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2021
Radnica chce v budúcom roku investovať do rozvoja mesta 20 miliónov eur
Do rozvoja mesta chce trenčianska radnica v budúcom roku investovať takmer 20 miliónov eur. Pôjde o peniaze z európskych fondov, rozpočtu mesta a štátneho rozpočtu.
viac
08.02.2022
Trenčianska radnica zrekonštruuje ďalší vnútroblok na Sihoti
Trenčianska radnica chce na jar začať s rekonštrukciou vnútrobloku medzi ulicou Márie Turkovej a Hodžovou ulicou na Sihoti. Investičná akcia za 158 000 eur bude financovaná z eurofondov, piatimi percentami sa na nej bude podieľať mesto.
viac
07.06.2022
Výstavisko Expo Center Trenčín pozýva na výstavu AQUA
Výstavisko Expo Center Trenčín organizuje vo svojom areáli v dňoch 14.  –  15. 6. 2022 už 23. ročník medzinárodnej špecializovanej výstavy vodného hospodárstva, hydroenergetiky, ochrany životného prostredia, odpadového hospodárstva a rozvoja miest a obcí AQUA.
viac
13.10.2022
Top ubytovacím zariadením TSK za rok 2021 je Rybník Horná Mariková - Modlatín
Top ubytovacím zariadením v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) v roku 2021 sa stalo rekreačné zariadenie Rybník Horná Mariková – Modlatín v Považskobystrickom okrese.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %