Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.07.2021 08:00

Sviatok dráhovej cyklistiky, do Prešova mieri aj slovenská cyklistická elita


Ilustračný výrez plagátu


Velodróm Prešov bude v sobotu 31. júla a v nedeľu 1. augusta 2021 strediskom prestížnych pretekov s medzinárodnou účasťou pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Preteky Grand Prix Prešov sú tento rok spojené aj s Majstrovstvami Slovenska v dráhovej cyklistike.


Dráhová cyklistika na Slovensku bude mať na prelome júla a augusta v Prešove svoj sviatok. Na obnovenom prešovskom Velodróme sa v dňoch 31.7. - 1.8.2021 uskutoční už 4. ročník prestížnych pretekov Grand Prix Prešov.

Ide o preteky Medzinárodnej cyklistickej federácie UCI klasifikácie C1 na Slovensku, kde sa tento rok predstaví takmer 70 cyklistov.

Na trati dlhej 333,33 metrov sa súčasne odohrajú aj Majstrovstvá Slovenska v dráhovej cyklistike mužov, žien, juniorov a junioriek.

Prešovčania tak budú môcť na velodróme vidieť okrem zahraničných pretekárov aj kompletnú slovenskú cyklistickú elitu.

Predstavia sa aj zvučné mená z 12 krajín. Prídu pretekári z Dánska, Holandska, Rakúska, Rumunska, Ukrajiny,  Nórska, Českej republiky, Maďarska a Poľska. Po prvýkrát sa na podujatie prihlásil tím z Izraela a po jednom zástupcovi majú Alžírsko a Laos. Počas dvoch dní pretekárov i divákov čaká nabitý program s 3 olympijskými disciplínami (Omnium, Madison, stíhacie preteky jednotlivcov), Scratch a bodovacími pretekmi. 

Usporiadateľmi Grand Prix mesta Prešov sú mesto Prešov, Slovenský zväz cyklistiky a ŠK Velodróm Prešov.

„Všetkých srdečne pozývame na prešovský velodróm. Napätie a tesné súboje sú garantované. Vstup je zdarma, pre divákov sme pripravili aj kultúrny program a občerstvenie," pozýva Prešovčanov Branislav Delej, riaditeľ pretekov.

Mesto Prešov je jediným mestom na Slovensku s jedinečným cyklistickým komplexom – Velodrómom. Jeho výstavbu inicioval aktívny cyklistický oddiel Lokomotíva Prešov v spolupráci s mestom Prešov a Federálnym zväzom cyklistiky v Prahe. V 80-tych rokoch bol prešovský cyklistický oddiel  jedným z najlepších a najväčších cyklistických oddielov nielen na Slovensku, ale aj v celej ČSSR.

Velodróm bol daný do užívania v roku 1989. Približne 15 rokov sa využíval, no neskôr areál postupne začal chátrať, upadal a bol neudržiavaný.

Prelomové obdobie prišlo s rokmi 2016 – 2017, kedy spojili sily predseda klubu Ing. Juraj Kollár a známy športový lekár Branislav Delej, bývalý cyklista Lokomotívy Prešov. S aktívnou pomocou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej, MsZ mesta Prešov a prezidenta cyklistického zväzu Petra Privaru začali s revitalizáciou tohto športového areálu.

Dnes je zrekonštruovaná celá vstupná budova zvonku i zvnútra, opravená dráha a zakúpená špičková časomiera.

Autor: (ts-MsÚ Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2021
Cyklomaratónom chcú upozorniť na rastúci počet kolízií s cyklistami
Upozorniť na rastúci počet dopravných nehôd, pri ktorých dochádza k zraneniu cyklistov, chcú organizátori Prešovského cyklomaratónu. V poradí siedmy ročník podujatia sa uskutoční 28. augusta a jeho heslom bude Vodiči, na ceste nie ste sami.
viac
23.07.2021
Prešov čaká sviatok dráhovej cyklistiky
Velodróm Prešov bude v sobotu 31. júla a v nedeľu 1. augusta 2021 strediskom prestížnych pretekov s medzinárodnou účasťou pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej. Preteky Grand Prix Prešov sú tento rok spojené aj s Majstrovstvami Slovenska v dráhovej cyklistike.
viac
04.11.2021
Na Slovensku by mohlo vzniknúť približne 5000 parkovacích miest pre bicykle
Na Slovensku by mohlo vzniknúť približne 5000 parkovacích miest pre bicykle, predovšetkým v okolí železničných staníc. V súvislosti s prezentovaním Plánu obnovy a odolnosti SR to v Košiciach uviedol predseda vlády Eduard Heger.
viac
08.11.2021
Do školy na bicykli prišlo opäť viac žiakov
Siedmy ročník kampane Do školy na bicykli priniesol aj napriek neľahkej situácii spojenej s protipandemickými opatreniami opäť rekordnú účasť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %