Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.07.2021 10:00

Vzniká Národné kompetenčné centrum pre sociálne inovácie


Ilustračná snímka.


Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ako gestor čerpania financií z Európskeho sociálneho fondu (ESF) spúšťa projekt pre založenie Kompetenčných centier pre sociálne inovácie.


Vznikať budú v rámci programu „Zamestnanosť a sociálne inovácie 2014 – 2020“ (EaSI). Hlavným cieľom je podporovať aktivity zamerané na sociálne inovácie aj spoluprácou v rámci krajín.  

Európska komisia chce posilniť spoluprácu medzi zložkami ESF a EaSI v budúcom programe ESF+, aby využila jeho plný potenciál pri podpore sociálnych inovácií, zvýšila nadnárodnú spoluprácu predovšetkým v makro-regionálnych stratégiách EÚ, v prípade Slovenska v rámci krajín Dunajskej stratégie.

Každá členská krajina si prostredníctvom Národného kompetenčného centra pre sociálne inovácie vytvorí centrálny kontaktný bod pre zainteresované strany, odborníkov, akademickú obec a miestne organizácie. Jeho hlavnou úlohou bude výmena poznatkov, zmapovanie súčasnej situácie a vytvorenie strategických dokumentov na národnej úrovni.

V súčasnosti Slovenská republika implementuje projekt na nadnárodnej úrovni v rámci konzorcia s partnermi z Rakúska (AT), Maďarska (HU) a Bulharska (BG) v období od mája 2021 do apríla 2023. Krajiny si tak vzájomne môžu vymieňať skúsenosti a príklady dobrej praxe z projektov sociálnych inovácií, vytvárať spoločné aktivity a v neposlednom rade spoluprácu v rámci siete kompetenčných centier na európskej úrovni.

Podpora sociálnych inovácií je jednou z kľúčových výziev nového programového obdobia na roky 2021-2027. Rezort práce preto vyzýva potenciálne organizácie, ktoré majú viacročné skúsenosti v oblasti sociálnych inovácií, aby sa spoločne podieľali na implementácii tohto projektu na Slovensku.

Termín stretnutia na oboznámenie sa s projektom je naplánovaný na 22.07.2021 online formou.

Záujemcovia sa môžu prihlásiť na uvedených emailových adresách:

monika.jakubecova@employment.gov.sk

matus.tluscak@employment.gov.sk

Autor: (employment.gov.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2017
Cieľom návštevy zástupcov štyroch krajín je medziregionálna spolupráca
Podpora medziregionálnej spolupráce medzi šiestimi verejnými i súkromnými subjektmi z Fínska, Nemecka, Španielska a Slovenska je zámerom projektu Socent Spa, v rámci ktorého dnes (24. 4. 2017) pricestovali na trojdňovú návštevu regiónu Gemer zástupcovia týchto krajín a neziskovej organizácie Epic.
viac
30.11.2020
Na Slovensku vzniklo Národné superpočítačové centrum
Na Slovensku vzniklo v druhej polovici novembra Národné superpočítačové centrum. Zastrešovať bude HPC (High Performance Computing) aktivity vrátane posilňovania týchto kompetencií v úzkej spolupráci s Národným kompetenčným centrom pre HPC.
viac
22.01.2021
Z programu cezhraničnej spolupráce smerujú na východ SR 3 milióny eur
Podpora kultúry, vedeckej spolupráce v oblasti životného prostredia či výstavba cyklotrás. Práve na takéto projekty budú smerovať 3 milióny eur cez Nástroj európskeho susedstva medzi Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Ukrajinou (ENI CBC HU-SK-RO-UA).
viac
13.08.2021
V oravskej obci vznikne centrum prevencie
Oravská obec Habovka vybuduje centrum prevencie pred nákazlivými ochoreniami. Sídliť bude v doposiaľ nevyužívanej kancelárii budovy obecného úradu. Pôjde o výsledok projektu cezhraničnej spolupráce s obcou Hustopeče v Juhomoravskom kraji. Za obec o tom informoval Miroslav Žabenský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %