Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.11.2020 03:15

Na Slovensku vzniklo Národné superpočítačové centrum


Ilustračná snímka: (tasr).


Na Slovensku vzniklo v druhej polovici novembra Národné superpočítačové centrum. Zastrešovať bude HPC (High Performance Computing) aktivity vrátane posilňovania týchto kompetencií v úzkej spolupráci s Národným kompetenčným centrom pre HPC.


Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.

Vzniklo ako konzorcium Centra spoločných činností (CSČ) SAV, Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) a združenia I4DI. Predsedom správnej rady bude počas prvých dvoch rokov činnosti Lukáš Demovič, riaditeľ CSČ SAV, podpredsedom správnej rady sa stal Radoslav Repa, generálny riaditeľ sekcie digitálnej agendy MIRRI.      

Víziou projektu Národného superpočítačového centra ako združenia štátnych inštitúcií a súkromného sektora je, okrem iného, vybudovať na Slovensku nový superpočítač, ktorý by bol na konkurenčnej výkonnostnej úrovni v rámci európskeho priestoru a umožnil by rozsiahlejšie a efektívnejšie využívanie HPC technológií, ako aj utilizáciu nástrojov vysokovýkonnej dátovej analytiky, umelej inteligencie a strojového učenia slovenským užívateľom.       

Zároveň sa bude v spolupráci s Národným kompetenčným centrom pre HPC podieľať na zvyšovaní kompetencií v týchto oblastiach, a to najmä poskytovaním bezplatných konzultácií a vzdelávacích aktivít určených malým a stredným podnikom, priemyselným spoločnostiam, subjektom štátnej správy a v neposlednom rade akademickým inštitúciám. „Cieleným rozvojom HPC infraštruktúry a jej sprístupnením, zvyšovaním kompetencií, poskytovaním služieb a v neposlednom rade podporou národných projektov činnosť Národného superpočítačového centra bezpochyby prispeje k zlepšeniu konkurencieschopnosti Slovenska nielen v oblasti inovácií,” povedal Demovič.       

Centrum sa bude zapájať do európskych projektov a medzinárodných grantových výziev. Očakáva sa, že v budúcnosti bude zastupovať Slovensko v európskych projektoch, ako sú PRACE či EuroHPC.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.01.2017
Lesníci odmietajú, že by lesov na Slovensku ubúdalo
Národné lesnícke centrum (NLC) aj lesnícka komora odmietajú informácie, že výmera lesov na Slovensku sa v posledných rokoch znížila. Analýza Inštitútu environmentálnej politiky, ktorá hovorí o úbytku, má podľa lesníkov pracovať s nedostatočnými údajmi.
viac
02.11.2020
Objavte NATURPARK Podunajsko
Deväť projektových partnerov z oboch strán Dunaja sa podieľalo na vzniku prvého naturparku na Slovensku - NATURPARKu Podunajsko.
viac
20.02.2021
Hrad Šášov zažil v roku 2020 rekordnú sezónu
Zrúcaninu hradu Šášov navštívilo v roku 2020 rekordné množstvo turistov, povedal to predseda Združenia na záchranu hradu Šášov Rastislav Uhrovič. Pri obnove hradu si pochvaľuje najmä štátny projekt zapojenia nezamestnaných, ktorý je však aktuálne v ohrození.
viac
16.07.2021
Vzniká Národné kompetenčné centrum pre sociálne inovácie
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny ako gestor čerpania financií z Európskeho sociálneho fondu (ESF) spúšťa projekt pre založenie Kompetenčných centier pre sociálne inovácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %