Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.09.2022 02:25

Svetový čistiaci deň si Slovensko pripomenulo viacerými upratovaniami


Ilustračná snímka: (Shutterstock).


Nelegálne skládky, voľne pohodený odpad v meste a odpadky tam, kde vôbec nepatria. Aj takáto je realita miest a obcí nielen na Slovensku, ale aj vo svete.


Aj tento rok preto patrila tretia septembrová sobota Svetovému čistiacemu dňu (World cleanup day). Množstvo dobrovoľníkov, združení a organizácií sa zapojilo, a pravdepodobne ešte aj zapojí počas aktuálneho týždňa dobrovoľníctva, do čistenia a upratovania svojho okolia.

Piaty ročník Svetového čistiaceho dňa priniesla iniciatíva Upracme Slovensko, ktorá toto podujatie organizuje. Ako uvádzajú na svojej stránke, do akcie sa môže zapojiť ktokoľvek, komu záleží na planéte, v ktorom žije a nemusí tak urobiť iba počas tohto dňa. Dôležité je, že svojou trochou prispeje k čistejšiemu životnému prostrediu.

Upratovania na rôznych miestach

Do podujatia sa v sobotu zapojilo množstvo dobrovoľníkov naprieč celou krajinou. Upratovalo sa napríklad v Bratislave, Turzovke, Seredi, Považskej Bystrici, v okolí Trenčína a na mnohých ďalších miestach. Niektorí likvidovali nelegálne skládky, iní zbierali voľne pohodený odpad v meste či parkoch. “Na takmer kilometrovej trati v Turzovke sa nám podarilo vyzbierať 14 vriec odpadu z plastu, skla, papiera a ďalších,” prezradili miestni dobrovoľníci. “Za posledné štyri roky sa nám na Slovensku podarilo vyzbierať 450 ton odpadu. Viac ako 32 000 poriadkuchtivých a ekologicky zmýšľajúcich ľudí vyčistilo 845 slovenských lokalít,” prezradili organizátori Upracme Slovensko.

Myšlienka vznikla v Estónsku

Spomínanú upratovaciu aktivitu zastrešuje globálna organizácia Let´s Do It World (LDIW), ktorej členmi je už 157 krajín z celého sveta. U nás na Slovensku sa o organizáciu a priebeh aktivity stará občianske združenie Upracme Slovensko. “Myšlienka bojovať v jeden konkrétny deň proti odpadu vznikla v Estónsku pred štrnástimi rokmi. Vtedy sa tejto udalosti zúčastnilo 50 000 dobrovoľníkov, ktorým sa za deň podarilo upratať a vyčistiť celú krajinu,” uvádzajú organizátori.

Čistenia budú pokračovať aj najbližšie dni

Viaceré samosprávy, organizácie a iniciatívy avizovali, že sa ešte do čistení zapoja aj v rámci Týždňa dobrovoľníctva, ktorý trvá od 16. do 22. septembra. Potešujúci je tiež fakt, že u nás podobné spoločné čistenia organizujú viaceré združenia, záujmové skupiny či športové kluby. Z mnohých môžeme spomenúť projekty, ako sú napríklad Naše Mesto od Nadácie Pontis, iniciatíva Za živé rieky, ktorá sa zameriava prevažne na čistenie riek alebo iniciatíva Vezmi si ma, ktorá okrem čistení priniesla aj behaviorálny projekt ako prevenciu vzniku odpadu.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
27.04.2022
Dobrovoľníci vyzbierali v prírode v Pieninách tri tony odpadu
Približne tri tony odpadu vyzbierali dobrovoľníci v rámci akcie Čisté hory a potoky v Pieninách pri príležitosti Dňa Zeme.
viac
01.06.2022
Festival Zeme si SAŽP pripomenie vzdelávacími aktivitami pre deti i dospelých
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci s partnermi pripravuje ďalší ročník Festivalu Zeme v Banskej Bystrici. Zamerali ho na environmentálne aktivity pre školy a verejnosť.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %