Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
27.04.2022 10:35

Dobrovoľníci vyzbierali v prírode v Pieninách tri tony odpadu


Ilustračná snímka.


Približne tri tony odpadu vyzbierali dobrovoľníci v rámci akcie Čisté hory a potoky v Pieninách pri príležitosti Dňa Zeme.


Uviedol to riaditeľ Správy Pieninského národného parku Vladimír Kĺč s tým, že za výdatnej pomoci žiakov základných škôl v Spišskej Starej Vsi a v Haligovciach a miestnej firmy vyčistili od odpadu pred letnou sezónou viaceré lokality.

„Išlo o Prielom Dunajca, čiastočne aj prítoky Dunajca – Lesnícky potok a potok Lipničanku, ale aj okolie potôčika v Spišskej Starej Vsi. Po zbere odpadkov sme pokračovali aj v prenose žabiek v Červenom Kláštore a Spišskej Starej Vsi. O tom, že odpadkov v prírode je stále dosť a mnohým ľuďom je príroda ľahostajná, svedčí množstvo vyzbieraného odpadu,“ skonštatoval Kĺč. Upozornil, že v drvivej väčšine nešlo o odpadky po turistoch, ale o odpad, ktorý vyprodukovali miestni obyvatelia. Našli sa hlavne plasty, fólie či sklenené fľaše, šnúry, ale aj pneumatiky a kovové veci.

Odpad zbierala približne stovka dobrovoľníkov, jeho odvoz zabezpečili pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku, Správy povodia Dunajca a Popradu a mesto Spišská Stará Ves. „Na jednej strane je veľmi potešujúce, že sme z pieninskej prírody so žiakmi z Haligoviec a Spišskej Starej Vsi a raftérmi odstránili tri tony odpadkov. Na strane druhej je otázka, čo, respektíve kto toľko odpadu v prírode vyprodukoval,“ zdôraznil Kĺč.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
22.04.2021
V Turovej prebehlo čistenie obce pri príležitosti Dňa Zeme
Obec Turová každoročne v spolupráci s Urbárskou a pasienkovou spoločnosťou Turová, poľovným združením Stráže, ZO Jednoty dôchodcov a občanov organizuje brigádu - DEŇ ZEME.
viac
01.06.2022
Festival Zeme si SAŽP pripomenie vzdelávacími aktivitami pre deti i dospelých
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci s partnermi pripravuje ďalší ročník Festivalu Zeme v Banskej Bystrici. Zamerali ho na environmentálne aktivity pre školy a verejnosť.
viac
21.04.2023
Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami
To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %