Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.04.2023 02:00

Deň zeme si na Slovensku pripomenieme viacerými podujatiami


Ilustračná snímka.


To, aké dôležité je chrániť našu planétu, si pripomíname na Deň zeme 22. apríla, pričom niektoré podujatia sú naplánované už na piatok 21. apríla.


Viaceré samosprávy, organizácie a mnohé firmy pripravujú rôzne aktivity, aby aj týmto spôsobom pomohli k čistejšej planéte a upriamili pozornosť na to, že žiadnu ďalšiu v zálohe nemáme.

Deň zeme oslavujeme od roku 1970 a zásluhu na tom má environmentálny aktivista a senátor Spojených štátov z Wisconsinu Gaylord Nelson, ktorý si zaumienil, že prostredníctvom Dňa zeme zareaguje na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. Znečistené ovzdušie, klimatická kríza a vyčerpateľnosť zdrojov sú aktuálnou vizitkou dlhodobého drancovania planéty. Ako napríklad uvádza Svetový fond na ochranu prírody (WWF), podľa poslednej Správy o stave planéty (komplexnej štúdie fondu ohľadom trendov globálnej biodiverzity a zdravia planéty) je situácia alarmujúca. Vo vybraných sledovaných populáciách rýb, vtákov, obojživelníkov, plazov aj cicavcov bol od roku 1970 zaznamenaný zničujúci pokles počtu jedincov, v priemere až o 69 %. Preto tento deň je dôvodom na zamyslenie sa a urobenie aspoň malého kroku k zlepšeniu celkového stavu.

V Bratislavskom kraji vyčistia okolie vodných tokov i prírody

Čistenie obcí, okolia vodných tokov i prírody v povodí Dunaja, Malého Dunaja či rieky Morava prinesie sobotné (22. 4.) podujatie Čistíme náš kraj. Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), pri príležitosti Dňa zeme je cieľom vyzbierať voľne pohodený odpad v prírode i popri vodných tokoch. Do akcie sa prihlásilo deväť obcí, okrem nich sa môžu zapojiť aj mestá a mestské časti, ale aj školy či zariadenia sociálnych služieb. Vrecia na triedený odpad zabezpečí BSK a chýbať nebudú ani rôzne enviro programy či workshopy venované vode a vzťahu k prírode, ale ani plavby na kanoe, ochutnávka lokálnych produktov, ukážky dravcov či prezentácia ochrany vtáctva.

Viaceré ekoaktivity pripravilo aj Stredoslovenské múzeum

V Banskej Bystrici pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) viaceré ekologické aktivity zamerané na ochranu životného prostredia. Podľa slov manažérky múzea Dany Kurtíkovej, Tihányiovsky kaštieľ bude v sobotu od 9.00 do 17.00 h vítať všetkých, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť našej planéty a prírody. Ako priblížil múzejný pedagóg Ján Beňo, zaujímavosťou bude ekomerač s priemerom 3,5 m, ktorý po zodpovedaní jednoduchých otázok, odmeria každému z návštevníkov individuálnu ekologickú stopu. Navyše v záhrade pred kaštieľom sa návštevníci naučia recyklovať odpad alebo si budú môcť zasadiť vlastnú rastlinku a čiastočne tento deň venujú aj upratovaniu rieky Hron.

Zamestnanci Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici vyčistia a upravia exteriér areálu hlavného sídla SAŽP a súčasťou aktivity bude aj založenie biodiverzitnej lúky. Stredisko environmentálnej výchovy (SEV) Dropie oslávi tento sviatok v predstihu, už 21. apríla, výstavbou hmyzieho hotela v areáli Základnej školy na Ulici práce v Komárne spoločne so žiakmi 9. ročníka. Okrem toho sa SEV spolu s dobrovoľníkmi zapojí do čistenia nelegálnych skládok v rámci kampane Upracme Slovensko. "Počas celého apríla zároveň prebieha vzdelávacia kampaň Zatoč s odpadom s výzvou zameranou na možnosti, ako šetriť papier, a tým aj naše lesy. Žiaci všetkých typov škôl na Slovensku sa môžu zapojiť tiež do výtvarnej súťaže Zelený svet na tému Voda je život," pripomenula hovorkyňa SAŽP Michaela Pšenáková.

Čistiť a upratovať sa bude vo viacerých mestách

Obyvatelia Vrábel môžu tohtoročný Deň zeme osláviť čistením svojho mesta počas sobotňajšieho dopoludnia. "Chceme, aby celému mestu bolo jasné, že vo Vrábľoch väčšina ľudí vie, že odpadky patria do koša a nie pod strom alebo do potoka. Vlani sme spolu vyzbierali 55 vriec odpadu," uviedli organizátori z Občianskeho združenia Vráble Si Ty.

Veľké jarné upratovanie je na pláne aj v Bánovciach nad Bebravou, začne sa už v piatok (21. 4.) a potrvá do nedele (23. 4.). "V prípade, že sa obyvatelia zapoja, mesto im poskytne podporu vo forme dodania materiálu, ako sú rukavice, veľké vrecia, žochy, malé vrecia, hrable, lopaty, motyky či metly. Vyzbieraný odpad následne i vyvezie," uviedla radnica.

WWF upozorňuje na akútnu potrebu chrániť planétu

“Keď ťa niečo trápi, prejdi sa po lese” je heslom tohtoročných Lesníckych dní, ktoré sa už tradične konajú pri príležitosti Dňa zeme. Celoslovenské podujatie pod záštitou Samuela Vlčana, ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, má za cieľ informovať verejnosť o funkciách a dôležitosti lesov pre spoločnosť. Súčasťou podujatia je aj Svetový fond na ochranu prírody a jeho zástupcovia tak predstavia v piatok 21. apríla aktivity na Námestí SNP vo Zvolene a v sobotu na Partizánskej lúke v Bratislave. Ako informovala Michaela Domanová, PR špecialistka WWF, návštevníci budú mať príležitosť zistiť viac o dôležitosti FSC certifikácie a o význame presadzovania zodpovedného hospodárenia v lesoch. Deti si prídu na svoje pri riešení rôznych interaktívnych hier. ”Pri príležitosti Dňa Zeme WWF Slovensko upozorňuje na dôležitosť ochrany vodných tokov. V spolupráci s Galériou Topoľčany bude v termíne od 17. do 24. apríla 2023 na topoľčianskom námestí sprístupnená výstava fotografií WWF s názvom Živé rieky,” povedala Domanová.

Zlepšiť v triedení sa môžete aj na sociálnych sieťach

Organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska, okrem mnohých eko podujatí v slovenských mestách a obciach pripravila pri príležitosti Dňa zeme edukačnú súťaž “Ako triedite plasty u vás doma?”, do ktorej je možné zapojiť sa prostredníctvom jej sociálnych sietí. “Po zavedení zálohovania PET fliaš z nápojov sa tento druh obalov zo žltých nádob postupne vytráca, treba si ale uvedomiť, že plasty nie sú iba o týchto obaloch. Preto sme sa rozhodli aj týmto spôsobom upozorniť ľudí, čo všetko do plastov patrí a čo tam, naopak, nepatrí. Zároveň sa týmto spôsobom môžu ľudia motivovať a navzájom vzdelávať v triedení odpadu,” vysvetlila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK s tým, že členovia tímu budú sledovať komentáre a radi odpovedia na prípadné otázky týkajúce sa triedenia. Navyše všetci triediaci komentujúci budú zaradení do súťaže o praktický eko balíček a tričko. Súťaž bude prebiehať na Facebookovom a Instagramovom profile spoločnosti.

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2020
Analýza odpadového hospodárstva v krajských mestách
V oblasti životného prostredia patrí zabezpečenie funkčného systému odpadového hospodárstva v mestách a obciach medzi jednu z najdôležitejších a najrozsiahlejších kompetencií samospráv.
viac
19.01.2021
Je čas prakticky riešiť kuchynský odpad
Na Slovensku s Novým rokom odštartoval zber kuchynského odpadu. Vo väčšine obcí a miest by sa mal naplno rozbehnúť do šiestich mesiacov.
viac
27.04.2021
Mládežnícke parlamenty sú dôležité
Možnosť skutočne ovplyvňovať rozhodovanie vo svojich mestách a obciach je pre mládežnícke parlamenty kľúčové.
viac
24.04.2023
Počas Dňa Zeme vyzbierali v meste a v kúpeľoch viac ako 120 vriec odpadu
Viac ako 120 vriec odpadu vyzbierali počas uplynulého víkendu obyvatelia Sliača a niektorých okolitých miest a obcí v intraviláne tohto kúpeľného mesta. Ďalšie množstvo odpadu putovalo do veľkorozmerného kontajnera. Akcia sa konala pri príležitosti Dňa Zeme.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %