Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.12.2021 08:35

Stropkov vydal kalendár s historickými pohľadnicami


Ilustračná snímka - Kaštieľ v Stropkove.


Historické pohľadnice mesta od začiatku 20. storočia do prelomu milénia zachytáva kalendár, ktorý vydalo mesto Stropkov. Na jeho tvorbe sa podieľali i súkromní zberatelia. Informoval o tom hovorca mesta Stropkov Peter Novák.


"Pri návrhu kalendára na rok 2022 sme chceli určitým spôsobom nadviazať na úspešné edície mapujúce bohatú históriu Stropkova. V roku 2019 bol veľký záujem o kalendár Stropkov v časoch Rakúsko – Uhorska no a v tomto roku bol kalendár s názvom Veľké osobnosti malého mesta ocenený ako najkrajší na Slovensku," priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Prípravám na tvorbu budúcoročného kalendára predchádzal rešerš dostupných archívov a veľa pomohli aj súkromní zberatelia. Do finále sa tak dostali staré pohľadnice z čias Rakúsko – Uhorska, prvej Československej republiky i socialistického Československa druhej polovice 20. storočia.

"Dobové pohľadnice zachytávajú napríklad meniace sa centrum mesta, rodiacu sa bytovú výstavbu či historické premeny mestského parku, ale aj dnes už takmer zabudnutú podobu niekdajších hotelov Tokajík a Ondava. Nechýbajú ani dobové poštové známky a pečiatky tunajšieho poštového úradu," doplnil primátor.

Pohľadnice pochádzajú zo súkromných zbierok Stropkovčanov Jozefa Kiklicu, Ľuboslava Šmajdu, Pavla Bujdoša a Daniela Slivku, ako aj z archívu Krajského múzea v Prešove.

Kolektív tvorcov teší, že historická tematika je populárna u verejnosti a nápadmi zo Stropkova sa v uplynulom období inšpirovali aj niektoré susedné mestá.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.11.2018
V stropkovskom kaštieli vystavujú predmety z konca druhej svetovej vojny
Autentické predmety spojené s históriou oslobodenia Stropkova môžu vidieť návštevníci v rámci výstavy Stropkov 1944 v tamojšom kaštieli. Pripravilo ju Krajské múzeum v Prešove - Kaštieľ Stropkov.
viac
23.05.2022
Osobnosti a kolektívy si prevzali ocenenia mesta
Osobnostiam a kolektívom, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a zviditeľnenie Stropkova doma i v zahraničí, v nedeľu počas slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva odovzdali ceny mesta, ďakovné listy a čestné občianstvo in memoriam.
viac
31.08.2022
Hradné hry priblížia dejiny mesta a okolia od neskorého stredoveku
Tohtoročné Fiľakovské hradné hry návštevníkom priblížia dejiny Fiľakova a jeho okolia v období od neskorého stredoveku až po druhú svetovú vojnu.
viac
30.12.2022
Silvestrovský ohňostroj ani oslavy v meste tento rok nebudú
Mesto Stropkov v tomto roku nebude organizovať silvestrovské oslavy a nebude zabezpečovať ani silvestrovský ohňostroj. Ako informoval hovorca mesta Stropkov, nie je to otázka financií, keďže na tento účel mesto malo v rozpočte vyčlenené prostriedky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %