Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.01.2021 09:30

Obchvat mesta plánuje SSC začať stavať koncom roka 2022


Mesto Stropkov.


Najočakávanejšou investíciou posledných desaťročí je podľa primátora Stropkova Ondreja Brendzu obchvat mesta. Slovenská správa ciest (SSC) plánuje začať s jeho výstavbou koncom roka 2022.


„Od môjho nástupu do funkcie v roku 2014 sme sa v tomto projekte posunuli o riadny kus dopredu. Som rád, že aj v uplynulom roku pokračovali prípravné práce na jeho realizácii napriek tomu, že ich sčasti spomalila pandémia i personálne zmeny na ministerstve dopravy a SSC,” uviedol Brendza.

Podľa hovorkyne SSC Lucie Karelovej v súčasnosti prebieha majetkovoprávna príprava trvalého záberu stavby, spracováva sa aktualizácia dokumentácie na stavebné povolenie a zároveň prebieha primerané posúdenie stavby na územia NATURA 2000.

„Rozhodnutie o umiestnení stavby je vydané a právoplatné. Zároveň SSC zabezpečuje pre cestný ťah I/15 štúdiu realizovateľnosti, ktorej úlohou je navrhnúť rámcové odporúčania stavebných rekonštrukcií a preložiek pre jednotlivé úseky cestného ťahu vrátane časového harmonogramu,” uviedla Karelová.

Do realizácie stavby je podľa jej slov potrebné zabezpečiť viaceré úkony, podklady, rozhodnutia, súhlasy, proces verejného obstarávania na stavebné práce a dostatok financií v danom čase.

„Ak sa podarí všetko bez komplikácií a nebudú použité revízne postupy, predpokladáme začiatok výstavby koncom roka 2022,” povedala Karelová s tým, že doba výstavby preložky cesty závisí od rozsahu a technologických postupov navrhnutých v projektovej dokumentácii. Ich predpoklad je dve až tri stavebné sezóny. Predpokladaná cena stavebných prác bude známa až po aktualizácii projektovej dokumentácie.

Hlavným prínosom obchvatu bude zníženie dopravnej záťaže v intraviláne mesta, odbremenenie od tranzitnej dopravy, lepšie využitie súčasných komunikácií pre cyklistov, menej nehôd a kolízií na súčasnej ceste I/15 a odbremenenie občanov od negatívnych vplyvov z dopravy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.10.2017
Stropkov po jedenástich rokoch výrazne zlepšil svoj rating
Na poslednom rokovaní stropkovského mestského zastupiteľstva sa poslanci oboznámili aj s novým ratingovým hodnotením samosprávy. Ukázalo sa, že prijaté konsolidačné opatrenia a rozumné investície priniesli výsledky.
viac
20.01.2019
V Stropkove plánujú v tomto roku viacero investičných aktivít
Mesto Stropkov plánuje v najbližších štyroch rokoch množstvo investičných aktivít. Najvýznamnejšou tohtoročnou investíciou financovanou z eurofondov bude podľa hovorcu radnice Petra Nováka projekt zníženia energetickej náročnosti budovy mestského úradu v celkovej výške takmer 750-tis.eur.
viac
16.07.2021
Nový generel určí ďalší rozvoj dopravy v meste Šaľa
Rozvoj dopravy v Šali sa bude riadiť podľa nového generelu dopravy. Dokument, ktorý už schválilo mestské zastupiteľstvo, rieši vývoj dopravnej politiky v meste vrátane parkovania či rozvoja cyklistickej dopravy. Zaoberá sa tiež prognózami a návrhmi riešenia dopravných problémov v budúcnosti.
viac
10.01.2022
Pezinok realizuje pasport dopravy, chce lepšie poznať svoju infraštruktúru
V Pezinku realizujú pasport dopravy. Mesto tak chce lepšie poznať svoju infraštruktúru a prijímať efektívnejšie rozhodnutia na viacerých úrovniach. Posledná pasportizácia bola v Pezinku spracovaná v roku 1990, týkala sa však len dopravného značenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %