Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.09.2022 12:35

Sochu Madony prinavrátili na priečelie historickej budovy Lesov SR


Snímka zdroj: (lesmedium.sk).


Na svoje pôvodné miesto sa v utorok vrátilo umelecké dielo, socha Madony, ktorá z priečelia historickej budovy Lesov SR v Banskej Bystrici zmizla v 50. alebo 60. rokoch 20. storočia, keď tam sídlil Krajský výbor Komunistickej strany Slovenska.


Informovala o tom vedúca odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová.

Osadenie Madony je výrazom úcty lesníkov k histórii, k jej pozitívnym odkazom a príspevkom k ochrane kultúrneho i prírodného dedičstva na Slovensku. Do priečelia budovy, ktorá je kultúrnou pamiatkou, osadili novú sochu vyhotovenú podľa návrhu G. Waldera. Pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici ju z pieskovca zhotovil akademický sochár Peter Gáspár a kamenár Branislav Moskáľ. Akt slávnostného odhalenia bol spojený s cirkevným požehnaním.

"Dnes sme splatili historický dlh a na pôvodné miesto vraciame sochu, ktorá neodmysliteľne patrí k našej výnimočnej historickej budove. Verím, že socha Madony sa zaradí k početným pozoruhodnostiam banskobystrického námestia a bude lahodiť oku domácich i zahraničných návštevníkov," reagoval generálny riaditeľ Lesov SR Ján Marhefka.

Objekt sídla lesníkov patrí k architektonickým klenotom Námestia SNP. Bol postavený v roku 1914 až 1916 na mieste asanovaného Kammerhofu ako Uhorské kráľovské lesné riaditeľstvo. Stal sa symbolom úspešného etablovania sa lesníctva na samostatné hospodárske odvetvie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2019
Enviromestom chce byť stále, nielen počas súťaže
Mesto pod Urpínom zvíťazilo v druhom ročníku tohtoročnej súťaže Enviromesto v kategórii Ochrana prírody a krajiny, zelená infraštruktúra, ktorú vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR a Slovenská agentúra životného prostredia v Banskej Bystrici.
viac
20.04.2020
V mestských lesoch pribudne asi 20 000 nových stromčekov
V rámci jarnej výsadby lesných pozemkov v banskobystrických mestských lesoch pribudne približne 20 000 kusov nových stromčekov.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
26.06.2021
Banská Bystrica má novú dominantu - sochu kráľa Bela IV
Banskobystrické Námestie Štefana Moysesa má novú dominantu – sochu uhorského kráľa Bela IV., ktorú v piatok slávnostne odhalili pri Barbakane. Cesta od prvotnej myšlienky až k sprístupneniu diela trvala zhruba šesť rokov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %