Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
26.06.2021 04:30

Banská Bystrica má novú dominantu - sochu kráľa Bela IV


Slávnostné odhalenie sochy kráľa Bela IV. na Námestí Štefana Moysesa v Banskej Bystrici 25. júna 2021. Panovník Bela IV., v roku 1255 udelil hosťom z osady Bystrica mestské výsady a povýšil ju na slobodné kráľovské mesto. FOTO TASR - Ján Krošlák


Banskobystrické Námestie Štefana Moysesa má novú dominantu – sochu uhorského kráľa Bela IV., ktorú v piatok slávnostne odhalili pri Barbakane. Cesta od prvotnej myšlienky až k sprístupneniu diela trvala zhruba šesť rokov.


Aktivity smerujúce k osadeniu sochy panovníka Bela IV., ktorý v roku 1255 udelil osade Bystrica mestské výsady a povýšil ju na slobodné kráľovské mesto, začala samospráva podnikať už v roku 2015 na podnet poslanca mestského zastupiteľstva, generálneho riaditeľa Múzea Slovenského národného povstania Stanislava Mičeva. Nasledovali rokovania s Krajským pamiatkovým úradom (KPÚ) v Banskej Bystrici, Akadémiou umení v súvislosti s výberom zhotoviteľa diela a niekoľkoročná verejná zbierka, kde sa vyzbieralo viac než 50.000 eur. Sumou 15.000 eur prispela Nadácia Gábora Betlena z Maďarska.      

„Som presvedčený, že uhorský kráľ má nezastupiteľné miesto v histórii nášho mesta. Aj keď sa objavili pochybnosti, kde by mala byť socha umiestnená, práve výber lokality za Barbakanom je konsenzom KPÚ a Rady primátora pre architektúru a urbanizmus. Verím, že hradný areál sa aj vďaka tomuto dielu stane miestom, ktoré budú domáci i zahraniční návštevníci radi vyhľadávať,“ uviedol primátor Ján Nosko.      

Autorom bronzovej sochy v nadživotnej veľkosti je akademický sochár Peter Gáspár, meria 247 centimetrov, hmotnosť je do 400 kilogramov a jej súčasťou je platňa obsahujúca informáciu o udelení mestských výsad. Postavu kráľa reprezentujú koruna na hlave, meč ako symbol slobodného mesta a ochrancu krajiny v pravej ruke a darovacia listina mestských práv v ľavej ruke. Hodnota diela sa podľa Noska pohybuje na úrovni 61.000 eur.      

„Oplatí sa spomínať na naše spoločné dejiny a prejaviť vzájomnú úctu. Spoločná história našich národov disponuje postavami, ktoré nás spájajú a dúfame, že aj spájať budú,“ zdôraznil štátny tajomník Úradu predsedu vlády Maďarska pre národnú politiku Árpád János Potápi.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.03.2020
Rúška na objednávku kraja šijú firmy v regióne, pridali sa divadlá aj školy
Nedostatok ochranných rúšok sa snaží Banskobystrický samosprávny kraj kompenzovať tým, že ich výrobu objednal u firiem v regióne. Látkové rúška dobrovoľne šijú aj v niektorých divadlách a stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, pomôcť im môžete látkami.
viac
18.05.2020
O pamätnú bankovku SSM bol záujem, pred múzeom sa aj stanovalo
Približne 200 nula eurových pamätných bankoviek s motívom jednej z expozícií Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici - Matejovho domu, predali v sobotu, len za prvú pol hodinu od spustenia predaja, pracovníci múzea v Thurzovom dome na tamojšom Námestí SNP.
viac
16.03.2022
V Barbakáne otvorili expozíciu, predstavuje banícku históriu mesta
V banskobystrickom mestskom hrade Barbakán otvorili expozíciu, ktorá predstavuje banícku históriu mesta i okolitých obcí. Informovala o tom hovorkyňa primátora mesta Dominika Adamovičová.
viac
21.09.2022
Sochu Madony prinavrátili na priečelie historickej budovy Lesov SR
Na svoje pôvodné miesto sa v utorok vrátilo umelecké dielo, socha Madony, ktorá z priečelia historickej budovy Lesov SR v Banskej Bystrici zmizla v 50. alebo 60. rokoch 20. storočia, keď tam sídlil Krajský výbor Komunistickej strany Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %