Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
14.06.2024 03:10

Slovenská pošta vydáva poštovú známku „Prezident SR“


Známka


Slovenská pošta vydáva od soboty 15. mája poštovú známku „Prezident SR“ zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Prezidentská známka reflektuje tradíciu aj moderné trendy a má špecifický kruhový tvar. Umožňuje to technológia samolepky. Zúbky na známkach sa nerobia ihlami, ale upravenou raznicou.


Slovenská pošta vydáva od soboty 15. mája poštovú známku „Prezident SR“ zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Prezidentská známka reflektuje tradíciu aj moderné trendy a má špecifický kruhový tvar. Umožňuje to technológia samolepky. Zúbky na známkach sa nerobia ihlami, ale špeciálne upravenou raznicou.

Akademický maliar Vladislav Rostoka, ktorý navrhoval grafický dizajn známky, do štátno-heraldického symbolu lipovej ratolesti šikovne zakomponoval monogram prezidenta PP. Ak zakryjeme polovicu lipovej ratolesti, objavíme do seba vsunuté veľké a malé P - Peter Pellegrini.

Známka sa tlačí piatimi farbami. Tromi sa tlačí portrét a dvoma sa tlačí sprievodná symbolika, nominálna hodnota červenou farbou a nápis Slovensko tmavomodrou farbou. Práve spôsob tlače ofsetom vo vysokom rozlíšení, špeciálny samolepiaci papier a kruhový tvar zvýrazňujú perfektný grafický dizajn a pocit dokonalosti zo známky. Známka schádza zo strojov Tiskárny Hradištko, s.r.o..

Známka kruhového tvaru s priemerom 35 mm vrátane perforácie sa vydáva vo forme zberateľsky atraktívne upraveného tlačového listu - hárčeka so šiestimi známkami, keďže Peter Pellegrini bude šiestym prezidentom SR v poradí. Plánovaný náklad predstavuje 20 000 hárkov, čo znamená 120 tisíc kusov známky. Cena prezidentskej známky bude jedno euro a verejnosť si ju bude môcť kúpiť od 15. júna, dňa inaugurácie nového prezidenta. Slovenská pošta bude mať v deň vydania 15. júna, v sobotu, mimoriadne otvorenú predajňu POFIS na Nám. SNP v Bratislave v čase od 8:00 do 12:00, kde bude okrem známok a produktov vydaných k tejto emisii aj príležitostná poštová pečiatka.

Slovenská pošta zároveň vydá špeciálne zberateľské obálky s pečiatkou FDC s dátumom 15. 6. 2024 a domicilom mesta Bratislava. Motívom FDC je čelný pohľad na prezidentský palác a text sľubu prezidenta SR. Motívom FDC pečiatky je štylizovaná lipová ratolesť s aplikovaným monogramom prezidenta PP v polovici listu. FDC vytlačila technikou digitálnej tlače spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o.

Rovnako Slovenská pošta vydá pamätný list k poštovej známke „Prezident SR“. Motívom je grafické spracovanie sľubu prezidenta SR do kruhu spolu s prezidentským palácom. Predajná cena pamätného listu je 1,70 eura. Pamätný list vytlačila ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o.

 Slávnostná inaugurácia prezidentskej známky s podpismi Petra Pellegriniho pre verejnosť

Slovenská pošta pozýva všetkých na slávnostnú inauguráciu prezidentskej známky, ktorá sa uskutoční v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici, Thurzov dom, v stredu 19. júna o 15:00. Po slávnostnom inaugurovaní bude nový prezident Peter Pellegrini podpisovať známky filatelistickým zberateľom aj širokej verejnosti. Ľudia si vtedy budú môcť prezidentskú známku kúpiť priamo pred Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici v príležitostnej poštovej priehradke v autopošte. Na tento dátum máme tiež pripravenú príležitostnú poštovú pečiatku.

Vladislav Rostoka, autor poštovej známky

Vladislav Rostoka je nielen autorom grafického dizajnu posledných prezidentských známok venovaných Andrejovi Kiskovi a Zuzane Čaputovej, ale aj jedným z najlepších súčasných slovenských známkových tvorcov. Vo svojom výtvarnom prejave spája do jedného celku typografiu a grafický dizajn. Jeho kvalitu dokazuje množstvo domácich a zahraničných ocenení za známkovú tvorbu a grafický dizajn. Vladislav Rostoka získal za grafický dizajn 80 zahraničných ocenení. Celosvetovým uznaním jeho tvorby je jeho zaradenie do výberu dejín svetového grafického dizajnu „The History of Graphic Design“, ktoré vydalo nemecké vydavateľstvo umeleckej literatúry Taschen. Rostoka je členom viacerých významných národných a medzinárodných dizajnérskych spolkov a organizácií. V roku 2018 získal svoj rekordný počet ocenení za známkovú tvorbu. K najvýznamnejším patrí 2. miesto na súťaži v Bruseli v kategórii najkrajších rytých známok Európskej únie za poštovú známku „450. výročie narodenia Jána Jessenia“ a tiež 2. miesto na súťažiach v Paríži a Madride v kategórii najkrajších známkových hárčekov sveta za známku „Umenie: Oltár sv. Jakuba v Levoči“.

História prezidentských poštových známok

Vydávanie prezidentských poštových známok je celosvetovou tradíciou od roku 1840, kedy bola vydaná prvá poštová známka na svete s portrétom britskej kráľovnej Viktórie. Poštová známka Tomáša Garrigue Masaryka, prvého prezidenta Československej republiky bola vydaná 7. marca 1920 pri príležitosti jeho 70. narodenín a vytlačila ju technikou kníhtlače. V roku 1936 vyšla poštová známka jeho nástupcu Eduarda Beneša. Po 2. svetovej vojne boli vydané poštové známky všetkých novozvolených prezidentov ČSSR a po páde komunistického režimu aj s novým prezidentom Václavom Havlom. Po rozdelení Česko-Slovenska pokračuje v tradícii Česká aj Slovenská republika.

Autor: (ts-Slovenská pošta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2017
Nová poštová známka pripomenie 150. výročie narodenia Boženy Slančíkovej-Timravy
Pri príležitosti 150. výročia narodenia významnej slovenskej prozaičky a dramatičky Boženy Slančíkovej-Timravy vydáva Slovenská pošta (SP) novú poštovú známku z emisie Osobnosti. Informovala o tom hovorkyňa SP Martina Macková.
viac
02.05.2020
Slovenská pošta vydala známku s motívom historických jazdeckých poslov
Slovenská pošta vydá vo štvrtok (30. 4.) poštovú známky "EUROPA 2020: Dávne poštové trasy - Magna Via". Jej nominálna hodnota je 1,20 eura. Informovala o tom špecialistka komunikácie Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.
viac
07.05.2021
Slovenská pošta vydáva poštovú známku EUROPA 2021: Tetrov hlucháň
Slovenská pošta dnes, 7. mája 2021, vydáva poštovú známku „EUROPA 2021: Tetrov hlucháň“ s nominálnou hodnotou 1,70 € .
viac
18.05.2023
Verejnosť môže hlasovať o najkrajšiu slovenskú poštovú známku za rok 2022
Verejnosť má možnosť hlasovať za najkrajšiu slovenskú poštovú známku a najkrajšiu obálku prvého dňa (FDC) vydanú v roku 2022. Do ankety sa môžu záujemcovia zapojiť do 15. júna. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty (SP) Iveta Dorčáková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %