Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
30.08.2024 10:00

Slovenská pošta vydáva poštovú známku „80. výročie SNP“


Poštová známka „80. výročie SNP“


Slovenská pošta vydala 28. augusta 2024 poštovú známku „80. výročie SNP“. Motívom poštovej známky je pamätník Slovenského národného povstania nachádzajúci sa v Banskej Bystrici a nemecký tank z pamätníka Karpatsko-duklianskej operácie z múzea v prírode vo Vyšnom Komárniku.


Súčasne s poštovou známkou vydávame obálku prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 28. augusta 2024 a domicilom mesta Banská Bystrica. Motívom prítlače FDC je pamätník SNP v Nemeckej. Motívom FDC pečiatky je detail obrneného vlaku Štefánik. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akad. mal. Peter Augustovič.

Poštová známkamá špecifický symbol T2 50g. Označenie zodpovedá cene, ktorá sa zhoduje s výškou poštovej sadzby za list 2. triedy do hmotnosti 50 g vo vnútroštátnom styku, položka L. 2. 01 Tarify SP, a. s.

Poštová známka rozmerov 44,1 × 26,5 mm vrátane perforácie vychádza vo forme tlačového listu s 20 známkami. Známka vychádza na tlačovom liste spolu s poštovou známkou č. 826. Známku vytlačila technikou ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s.r.o., ktorá vytlačila aj FDC a to digitálnou tlačou.

 

Slovenské národné povstanie (SNP) patrí k dôležitým historickým udalostiam, ktoré sa zapísali nielen do dejín Slovenska, ale aj do dejín európskeho odboja proti nacizmu. V priebehu 29. augusta 1944 sa do Banskej Bystrice dostali správy, ktoré hovorili o prvých stretoch žilinskej posádky s nemeckými jednotkami. Vo večerných hodinách bolo na pokyn pplk. J. Goliana vyhlásené Slovenské národné povstanie prostredníctvom tajného kódového hesla ,,Začnite s vysťahovaním!“. V prvých dňoch boli niektoré vojenské posádky, najmä na západnom Slovensku, odzbrojené a nemohli sa do povstania zapojiť. Ďalšou veľkou stratou bolo odzbrojenie dvoch divízií na východnom Slovensku, ktoré mali tvoriť hlavnú časť povstaleckej armády. Aj napriek nepriaznivým udalostiam sa postupne do bojových operácií v priestore stredného Slovenska proti útočiacej nemeckej armáde zapojilo približne 60 tisíc vojakov, 15 tisíc partizánov a taktiež príslušníci 35 národov a národností z celého sveta. Velil im generál J. Golian. V októbri sa veliteľskej funkcie ujal plánovaný veliteľ povstania, divízny generál Rudolf Viest. Zmena velenia a štruktúry povstaleckého vojska však nedokázala zastaviť nemeckú armádu, ktorá začala generálnu ofenzívu. Banská Bystrica bola obsadená 27. októbra 1944, bojové operácie naďalej pokračovali v horách. Generál Viest pod váhou týchto udalostí vydal rozkaz na prechod na partizánsky spôsob boja.

SNP sa právom radí k jednému z najväčších protinacistických povstaní v Európe. Slovenský národ sa ním prihlásil k demokratickému odkazu Československa a zaradil sa k víťazným krajinám 2. svetovej vojny. Námetom známky je ikonická budova pamätníka Slovenského národného povstania postavená v roku 1969 podľa návrhu prof. Ing. arch. Dušana Kuzmu. Siluetu pamätníka dopĺňa tank PzKpfw. IV Ausf. J. z tankového útoku taran. Ten spolu s ruským tankom T-34, ktorý je ústredným motívom v sérii vydávanej známky k výročiu Karpatsko-duklianskej operácie, tvorí súčasť expozície vojenskej techniky Národnej kultúrnej pamiatky Duklianske bojisko vo Vyšnom Komárniku.

Lukáš Volentier

Autor: (ts-Slovenská pošta, a.s., Mgr. Martin Guzi, hovorca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2018
Slovenská pošta obhájila 2. miesto v súťaži o najkrajšiu rytú známku EÚ
Poštová známka „500. výročie reformácie“ získalav konkurencii 27 krajínvynikajúce2. miesto v súťaži o najkrajšiu rytú poštovú známku Európskej únie „Les Grands Prix de l’Art Philatélique Belge et Européen“ v Bruseli. Aj toto ocenenie potvrdzuje, že slovenské ryté poštové známky možno považovať za na
viac
07.05.2021
Slovenská pošta vydáva poštovú známku EUROPA 2021: Tetrov hlucháň
Slovenská pošta dnes, 7. mája 2021, vydáva poštovú známku „EUROPA 2021: Tetrov hlucháň“ s nominálnou hodnotou 1,70 € .
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
14.06.2024
Slovenská pošta vydáva poštovú známku „Prezident SR“
Slovenská pošta vydáva od soboty 15. mája poštovú známku „Prezident SR“ zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Prezidentská známka reflektuje tradíciu aj moderné trendy a má špecifický kruhový tvar. Umožňuje to technológia samolepky. Zúbky na známkach sa nerobia ihlami, ale upravenou raznicou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %