Sobota 21.09.2024
Dnes má meniny 
Matúš
°C
20.09.2024 04:15

Slovenská pošta pokrstila emisiu poštových známok k Slovenskému dňu kroja


Snímka z krstu emisie šiestich poštových známok vydaných pri príležitosti 7. ročníka Slovenského dňa kroja.


Symbolicky vodou z Hrona dnes v Bratislave slávnostne pokrstili emisiu šiestich poštových známok, vydaných pri príležitosti 7. ročníka Slovenského dňa kroja.


Krst za prítomnosti generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Vladislava Kupku vykonali organizátorka podujatia Mária Reháková a folkloristi Jaroslav Moravčík a Ján Petrenka . 

Poštové známky zobrazujú motívy krojov z rôznych regiónov, respektíve obcí Slovenska - Horehronia, Litavy, Liptovskej Lúžnej, Terchovej, Tekova a Vajnôr.

Poštová známka je označená špecifickým symbolom S, čo predstavuje cenu 1 euro za zásielky 2. triedy do 50 g. Cena za známkový zošitok tejto komerčnej známky je 7,38 eura, verejnosť ju môže kúpiť online na www.pofis.sk alebo v predajni POFIS na Nám. SNP 35 v Bratislave.

Slovenský deň kroja sa zameriava na prehliadky slovenských ľudových krojov a spája folkloristov, ale i obyčajných ľudí s cieľom reprezentovať svoju obec, región a naše kultúrne dedičstvo. Cieľom projektu je poukázať na naše tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí našich miest a obcí, umenia a krásy krojov a priblížiť slovenské ľudové umenie mladej generácii, aby bola hrdá na svojich predkov a ich kultúrne dedičstvo.

Podujatie Slovenského dňa kroja sa za účasti viac ako 1300 vystupujúcich folkloristov a ďalších tisícov návštevníkov konalo 1. septembra na námestí SNP v Banskej Bystrici, pre nepriazeň počasia v závere dňa sa slávnostný krst známok preložil na dnes.

Autor: (ts-Slovenská pošta, a.s., Mgr. Martin Guzi, hovorca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2019
Počas Slovenského dňa kroja sa dozvieme, ktorá obec získa titul Dedina roka 2019
Názov víťaznej obce jubilejného 10. ročníka súťaže Dedina roka 2019, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR László Sólymos, sa dozvieme v sobotu 7. septembra popoludní po 16.30 hod. počas sprievodného podujatia Radvanského jarmoku - Slovenský deň kroja.
viac
06.09.2019
Jedinečný ,,Slovenský deň kroja“ už túto sobotu
Pozvánka pre všetkých, ktorí si ctia tradície, ktorí milujú folklór a ktorí sa chcú stretnúť v Banskej Bystrici, aby si spoločne pripomenuli neoceniteľnú históriu a s ňou späté mnohé kultúrne zvyky a tradície.
viac
07.09.2019
Ani dážď nepokazil náladu Slovenského dňa kroja
Až 3882 ľudí v kroji, alebo s niektorou z jeho súčastí, zaznamenali organizátori sobotňajšieho Slovenského dňa kroja na Námestí SNP v Banskej Bystrici.
viac
02.09.2022
Na Slovenský deň kroja prišlo 650 folkloristov, predstavili kroje i tradície
Už po piaty raz sa vo štvrtok v Banskej Bystrici stretli milovníci a nadšenci tradícií, folklóru a krojov z celého Slovenska na podujatí Slovenský deň kroja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %