Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.09.2019 09:22

Počas Slovenského dňa kroja sa dozvieme, ktorá obec získa titul Dedina roka 2019


Logo.


Názov víťaznej obce jubilejného 10. ročníka súťaže Dedina roka 2019, nad ktorým prevzal záštitu minister životného prostredia SR László Sólymos, sa dozvieme v sobotu 7. septembra popoludní po 16.30 hod. počas sprievodného podujatia Radvanského jarmoku - Slovenský deň kroja.


Spojenie slávnostného vyhlásenia výsledkov súťaže s podujatím venovaným milovníkom tradícií a slovenského folklóru nie je náhodné, pretože pri posudzovaní prihlásených obcí sa kladie dôraz nielen na ich komplexný rozvoj v prospech ich obyvateľov, ale aj na to, ako zachovávajú čaro vidieka a tradície predkov.

O titul Dedina roka 2019 sa v 10. ročníku súťaže uchádzalo 23 obcí zo šiestich krajov Slovenska: Beluj, Bodzianske Lúky, Bolešov, Čirč, Dohňany, Dolný Vadičov, Domaňovce, Dvory nad Žitavou, Hrabušice, Hronsek, Jesenské, Krivany, Lúky, Matiašovce, Papradno, Pobedim, Podhorie, Raslavice, Stebník, Svätý Anton, Tvrdošovce, Víťaz a Zemplínska Nová Ves.

Charakter kritérií a hodnotenie národnej súťaže Dedina roka sa niesol v duchu motta európskej súťaže, ktoré súťažiace obce vyzvalo, aby hľadali „miestne odpovede na globálne výzvy“. Víťaz národného kola súťaže má totiž v nasledujúcom roku možnosť zabojovať o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú od roku 1990 s dvojročnou pravidelnosťou vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny so sídlom vo Viedni. Národná hodnotiaca komisia prihliada pri hodnotení obcí na komplexnosť ich rozvoja, najmä na ich hospodárenie, programovanie a plánovanie, vytváranie podmienok pre rozvoj podnikania, racionálne využívanie prírodných zdrojov, vzhľad obcí, starostlivosť o hmotné aj nehmotné dedičstvo, schopnosť vytvárania partnerstiev, využitie možností cestovného ruchu, atraktivít, ale aj na aktivity starostlivosti o životné prostredie a krajinu.

Okrem prestížneho ocenenia Dediny roka udeľuje hodnotiaca komisia obciam ocenenia aj v jednotlivých oblastiach hodnotenia: Dedina ako hospodár, Dedina ako maľovaná, Dedina ako klenotnica, Dedina ako pospolitosť, Dedina ako partner, Dedina ako hostiteľ a Dedina ako záhrada.

Súťaž Dedina roka preveruje úspešnosť fungovania Programu obnovy dediny na Slovensku. Prezentuje úspechy, výnimočnosť slovenskej dediny a tvorivej práce jej predstaviteľov a obyvateľov na rozvoji ich domova a povzbudzuje ich do ďalších aktivít. Zdôrazňuje tradície a rozmanitosť kultúry a krajiny vidieckych regiónov, poukazuje na snahu slovenských dedín priblížiť sa obnove obcí na európskej úrovni. Súťaž zároveň upriamuje pozornosť verejnosti a politikov na fakt, že vidiecky priestor je podstatnou a nezanedbateľnou súčasťou Slovenska a na snahu predstaviteľov vidieka upevniť jeho postavenie v politike a spoločnosti. Ďalšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.obnovadediny.sk.

Autor: (SAŽP)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2017
Slávnostné odovzdávanie ocenení v súťaži DEDINA ROKA 2017
Obce úspešné v súťaži Dedina roka 2017 (SDR 2017) si z rúk ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a  zástupcov vyhlasovateľov SDR 2017 prevezmú ocenenia vo štvrtok (19. októbra 2017) v Oravskej Polhore.
viac
09.09.2019
Dedinou roka 2019 je Papradno
V jubilejnom 10. ročníku národnej súťaže Dedina roka 2019 zvíťazila obec Papradno (okres Považská Bystrica), ktorá najkomplexnejšie naplnila jej princípy a požiadavky spomedzi 23 zúčastnených obcí.
viac
02.09.2021
Dedinu roka 2021 sme našli v Žilinskom kraji, je ňou Kláštor pod Znievom
Počas slávnostného podujatia Slovenský deň kroja sme pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici verejnosti predstavili víťaza národnej súťaže Dedina roka 2021. V aktuálnom 11. ročníku zvíťazila obec Kláštor pod Znievom (okres Martin) zo Žilinského kraja.
viac
25.04.2022
Najkrajšia národná kultúrna pamiatka sa nachádza v Galante
Neogotický kaštieľ Esterházyovcov v Galante sa stal víťazom hlasovania verejnosti o najkrajšiu národnú kultúrnu pamiatku v 15. ročníku súťaže Kultúrna pamiatka roka – Fénix a získa Cenu Nadácie SPP. Rozhodlo o tom 28 047 hlasov z celkového počtu 78 560 hlasujúcich.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %