Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.12.2019 05:05

Cenu Dedina ako pospolitosť získal Bolešov za otváranie sŕdc a búranie plotov


Starosta obce Martin Rác s ocenením Dedina ako pospolitosť v súťaži Dedina roka 2019. (TASR)


Obec Bolešov v Ilavskom okrese sa v tomto roku prvýkrát prihlásila do súťaže Slovenskej agentúry životného prostredia Dedina roka. Hneď pri svojej premiére triumfoval Bolešov v kategórii 'dedina ako pospolitosť'.


Hodnotiaca komisia ocenila otváranie sŕdc a búranie plotov. Podľa starostu Martina Ráca sa obec v minulých rokoch viackrát zapojila do projektu SAŽP Program obnovy dediny, získala dotácie a granty na obnovu zelene. Vedenie obce sa rozhodlo do súťaže Dedina roka tento rok zapojiť.       

„Som presvedčený, že na Slovensku je podstatne viac krajších a malebnejších obcí, napriek tomu som si myslel, že naozaj máme čo ukázať. Hodnotiacu komisiu zaujalo to, akým spôsobom tu fungujeme, žijeme, a rozhodla, že si zaslúžime ocenenie Dedina ako pospolitosť,“ priblížil starosta.       

Na to, aby sa ľudia spájali, bolo podľa Ráca treba vytvoriť nejaký priestor, kde by sa stretávali. „Pokiaľ sú v obci ploty, ľudia na seba nenarazia. Zrušili sme plot pri základnej škole, otvorili sme priestor pred obecným úradom, kde sme zbúrali starú budovu. Ja zastávam názor, že kto chce, ten plot prelezie, no keď ploty nie sú, obec vyzerá, že je priateľskejšia a príjemnejšia,“ zdôraznil Rác s tým, že v podobnom trende chcú pokračovať a obec viac otvárať.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2017
O titul Dedina roka 2017 zabojuje 20 obcí
Súťaž Dedina roka vstúpila do svojho 9. ročníka s 20 prihlásenými obcami, ktoré si zmerajú sily v prezentácii výsledkov dosiahnutých pri ich obnove a rozvoji.
viac
31.03.2021
Na prihlásenie obcí do súťaže Dedina roka 2021 ostáva posledný mesiac
Záujemcovia o prihlásenie do 11. ročníka národnej súťaže Dedina roka 2021 majú posledný mesiac na registráciu svojej obce. Podnet môže dať ktorýkoľvek občan Slovenskej republiky (SR), samotný proces prihlásenia je už potom na starostke alebo starostovi.
viac
12.05.2021
O titul Dedina roka 2021 zabojuje historicky najvyšší počet slovenských obcí
Súťaž Dedina roka má za sebou viac ako dvadsaťročnú tradíciu. Aktuálny, 11. ročník, priniesol viacero organizačných noviniek, čo sa stretlo s mimoriadnym záujmom.
viac
19.01.2023
Envirorezort a SAŽP spustili 12. ročník súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) a envirorezort v stredu spustili 12. ročník národného ocenenia Dedina roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %