Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
21.01.2023 03:05

Sekcia energetiky hlavne o cenách energií


Snímka zo zasadania sekcia


V priestoroch kancelárie ZMOS sa 19. januára uskutočnilo zasadnutie Sekcie dopravy, výstavby, hospodárstva a energetiky Rady ZMOS. Predmetom rokovania sekcie bolo mnoho závažných tém, ktoré v súčasnom období v samosprávach rezonujú.


Prvým bodom rokovania bola informácia o výsledku komunálnych volieb 2022 a z toho vyplývajúcich zmien v členstve sekcie. Nasledovalo vyhodnotenie plnenia uznesení z predchádzajúcich rokovaní sekcie. Rozpracovanie priorít a uznesení prijatých na rokovaní 33. snemu ZMOS určilo ďalšie úlohy, ktoré sú v gescii sekcii a budeme venovať pozornosť ich plneniu.

Vzhľadom na prijatie zákona č. 201/2022 Z. z. o výstavbe a zákona č. 200/2022 Z. z. o územnom plánovaní vznikol nový Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR. Sekcie sa zúčastnil zástupca úradu Roman Skorka, garant pre výstavbu, a informoval o kompetenciách a činnostiach úradu, zároveň  o povinnostiach obcí voči úradu. Na web pripravíme informáciu týkajúcu sa termínov  a postupov pri prechode na nový systém, ako i informáciu s obsahom vyvlastňovaniu v podobe článku.

Medzi zásadný bod zasadnutia patrila energetická kríza a poradenstvo pre samosprávy. Za účelom informovania bol na sekciu pozvaný Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ Slovenského  plynárenského a naftového zväzu, s ktorým má ZMOS podpísané memorandum o spolupráci a Jerguš Vopálenský z SPP distribúcie. Sekcia prijala uznesenie a pre členské obce a mestá pripravíme vzorové verejné obstarávanie a poskytneme manuál k obstarávaniu ako i uskutočníme školenia v oblasti energetiky. Čo sa týka plynu – tu pripravíme informáciu a pošleme link, kde Vám určení pracovníci SPP presne vypočítajú ekonomickú výhodnosť jednotlivých zdrojov tepla Vašich budov a navrhnú možnosti na úspory.

Vzhľadom na neustále sa meniacu legislatívu sme členom sekcie predložili prehľad právnych noriem prijatých v r. 2022 a 2023 do času konania sekcie. Otázka schváleného štátneho rozpočtu a kompenzačné opatrenia súvisiace s rastom cien energií  rezonovala medzi členmi sekcie veľmi intenzívne.

Združenie miest a obcí Slovenska s návrhom štátneho rozpočtu na roky 2023-2025 ako jediný zo sociálnych partnerov nesúhlasilo z viacerých dôvodov. ZMOS ako prvý upozornil na problémy v súvislosti s energetickou krízou. Na rok 2023 bol rozpočet postavený tak, že nepočítal s financovaním preneseného výkonu štátnej správy.  Štát má opäť predstavu, že mestá  obce budú naďalej túto činnosť sponzorovať. Rozpočet nepočítal ani so záväzkami, vyplývajúcimi z Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa.

Takto navrhovaný štátny rozpočet očakáva, že sa v roku 2023 zvýšia príjmy samospráv z dane z nehnuteľnosti až o 50 mil. eur. Zvyšovanie miestnych daní a poplatkov –nie je podľa nás správne! Našimi otázkami na Vládu SR zostávajú: KEDY? dostaneme konkrétne odpovede a KEDY budú konkrétne zmysluplné postupy pre samosprávy „vymyslené?!“ AKO? Sú pripravené kompenzácie? ODMIETAME takýto amaterizmus vládnych predstaviteľov! Samospráva je srdcom štátu, je najbližšie k občanovi. PREČO? Sa rieši ako posledná a to na základe našich výziev a upozornení? DOKEDY budú kompenzácie poskytované a ČO POTOM?

Keď sa balík vyčerpá a napriek tomu budú ceny energií stále vysoké? Informáciu ohľadom aktuálne platných kompenzácií Vám poskytujeme TU. Čo sa týka kompenzácií pre samosprávy, mali by byť predložené v mesiaci február 2023. Čo navrhujeme pre samosprávy my zo sekcie? Venovať sa hlavne úsporám, pretože ceny energií už nikdy nebudú nižšie. Sekcia prerokovala námety a podnety samospráv v gescii sekcie, týkajúce sa najmä problémov s vysporiadavaním pozemkov, kompenzácií za ceny energií, členovia sa vyjadrili i k novým povinnostiam vyplývajúcim zo zmien legislatívy.

V bode Rôzne sa členovia oboznámili s pripravovanými zasadnutiami orgánov ZMOS. Posledným pozvaným hosťom bola JUDr. Monika Jankovičová, energetická ombudsmanka o.z., ktorej stanovisko k súčasným cenám energií je TU.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2018
Na zasadnutí zahraničnej sekcie ZMOS sa zúčastnili moldavskí primátori
Hostí sa zaujímali najmä o fungovanie priemyselných parkov a ich prínos pre miestny hospodársky rozvoj.
viac
05.03.2021
ZMOS sa sústredil na energetiku
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na energetiku.
viac
02.04.2022
Branislav Tréger na zasadnutí Fondu na podporu športu
Jubilejného 30. zasadnutia správnej rady Fondu na podporu športu (FNPŠ), ktoré zvolal a viedol jej predseda Ladislav Kližan, sa zúčastnil aj predseda ZMOS a primátor mesta Liptovský Hrádok Branislav Tréger.
viac
12.10.2023
Uskutočnilo sa prvé rokovanie odbornej Sekcie dopravy a výstavby Rady ZMOS
V utorok 10. septembra sa v priestoroch Kancelárie ZMOS uskutočnilo prvé zasadnutie Sekcie dopravy a výstavby pod vedením predsedu sekcie Petru Vajdu, starostu obce Nededza. Sekcia sa venovala prioritám združenia i aktuálnym témam.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %