Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
31.07.2024 01:00

Samosprávy volajú o pomoc


Jozef Božik, predseda Združenia miest a obcí Slovenska. Snímka: (TASR)


Finančná situácia v samosprávach je alarmujúca, samosprávy volajú o pomoc, to sú závery zo včerajšieho rokovania vedenia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré reprezentuje komoru miest a komoru obcí a jednotlivé regióny Slovenska.


Po včerajšom rokovaní vedenia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozorňujeme a žiadame štát o urgentnú pomoc pre samosprávy, pretože situácia je vážna a dnes už siaha do rodinných rozpočtov štatutárov miest a obcí. Tí, uvedomujúc si svoju zodpovednosť,  nechcú ohroziť základné fungovanie obcí vrátane oblastí ako šport, kultúra a spoločenské aktivity, ktoré sú najviac frekventované v období letných mesiacov.

Na základe informácii z jednotlivých regiónov sa neraz stáva, že v záujme zachovania činností samospráv sa štatutári vzdávajú časti alebo aj celých miezd. Toto nemá byť trendom, ani výnimočnosťou. Z jednotlivých regiónov zaznieva stále viac vyjadrení upozorňujúcich ZMOS na veľmi zlý stav ich financií. Z niektorých vyjadrení vyznieva zúfalstvo, beznádej aj rezignácia.

Zároveň si uvedomujeme aj to, že situácia je zlá v celom štáte a verejné financie sú vo veľmi zlom stave. Uvedomujeme si, že stav v oblasti financovania samospráv nespôsobila táto vláda. Nemáme však s kým iným o tejto situácii rokovať ako so súčasnou vládou. Za ostatné dva roky sme kumulatívne prišli o viac ako jednu miliardu eur. Ak sme museli minulý rok na dva krát zvyšovať mzdy všetkým zamestnancom najprv v januári od 7 % do 10 % a v septembri od 10 % do 12 %, tak v tomto roku tieto zvýšené mzdy už platíme celoročne. 

V nadväznosti na túto alarmujúci situáciu v samospráve sme ani na poslednom rokovaní o vyššej kolektívnej zmluve vyššieho stupňa pre zamestnancov pracujúcich v štátnej službe a vo verejnom záujme v júli 2024 nemohli súhlasiť so zvyšovaním výdavkov pre samosprávy.  

Doplňujúce informácie:

Prevod výnosu DPFO, vrátane celého poukázaného výnosu dane z príjmov právnických osôb, dosiahol za prvých sedem mesiacov roku 2024 sumu 1 576 747 tis. eur. V roku 2023 výnos DPFO, vrátane DPPO činil sumu 1 660 712 tis. eur. Z uvedeného vyplýva, že výnos v roku 2024 je za prvých sedem mesiacov, v porovnaní s rokom 2023 nižší o takmer 84 mil. eur. Tento vývoj potvrdzujú aj zverejnené daňové prognózy na rok 2024. Pôvodný rozpočtovaný výnos DPFO a DPPO pre mestá a obce sa pre rok 2024 predpokladal na úrovni 2 728 629 tis. eur. Februárová prognóza predpokladala zníženie výnosu na sumu 2 715 860 tis. eur, marcová prognóza znížila predpokladaný výnos na 2 691 210 tis. eur. Podľa júnovej prognózy dosiahne výnos DPFO, vrátane DPPO sumu 2 652 170 tis. eur, čo je v porovnaní s pôvodným rozpočtom na rok 2024 menej o 76 459 tis. eur.  

Ak by sme odhliadli od skutočnosti, že bol mestám a obciam v roku 2024 poskytnutý mimoriadny výnos DPPO v sume 236 546 tis. eur, tak predpokladaný čistý výnos DPFO podľa júnovej prognózy by bol v porovnaní s poukázaným výnosom DPFO v roku 2022 nižší o takmer 110 mil. eur.

O nepriaznivej finančnej situácii v mestách a obciach svedčí aj fakt, že zostatky rezervného fondu za posledných niekoľko rokov mali vzostupný trend. V dôsledku tejto zlej finančnej situácie a legislatívnej úpravy mohli a súčasne boli mestá a obce nútené využívať prostriedky rezervného fondu na úhradu bežných výdavkov, čo spôsobilo pokles zostatku v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 o takmer 51 mil. eur.  

 

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.09.2020
Hľadajú sa partnerské organizácie a samosprávy pre EDUpointy
Nadácia Pontis hľadá externých spolupracovníkov – mimovládne neziskové organizácie, šikovných a tvorivých ľudí, zriaďovateľov škôl - na organizáciu EDUpointu z Trnavského, Košického, Trenčianskeho a Prešovského kraja.
viac
18.01.2021
ZMOS rozširuje servis kvôli testovaniu
Združenie miest a obcí Slovenska od prvej vlny COVID- 19, aj počas jesenného testovania zabezpečovalo pomerne široký informačný a metodický servis pre samosprávy. Koncom minulého týždňa poskytlo mestám a obciam bezplatný rezervačný systém. Dnes svoje služby rozširuje.
viac
26.01.2021
ZMOS spracoval analýzu k posudkovej činnosti
Združenie miest a obcí Slovenska spracovalo ďalšiu analýzu. Aktuálna sa týka posudkovej lekárskej a sociálnej činnosti v podmienkach miest a obcí. Dokument reaguje na dlhodobé problémy, ktoré spôsobujú nejednotnosť a roztrieštenosť tejto agendy.
viac
11.01.2022
ZMOS ohlasuje Digitálny reštart
Združenie miest a obcí Slovenska vstupuje do nového roka s agendou Digitálny reštart komunálu. Reaguje tak na doterajšie skúsenosti s poskytovaním rôznych aplikácií pre samosprávy a tiež na dopyt po ucelenej informačno-komunikačnej platforme pre potreby miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %