Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.07.2020 01:45

Rezort školstva spúšťa zber údajov o priebehu dištančnej výučby a potrebách škôl


Ilustračná snímka: (eduworld.sk).


Ukončený školský rok 2019/2020 bol pre deti, rodičov a učiteľov jedným z najnáročnejších. Vzdelávanie na diaľku prinieslo množstvo výziev a cenných skúseností.


Hoci sa ministerstvo školstva priebežne usilovalo získavať informácie o potrebách, problémoch i inovatívnych riešeniach aj priamo v teréne, nebolo možné osloviť každú školu. Preto v týchto dňoch spustilo zber údajov o priebehu dištančnej výučby a o potrebách škôl. Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

Cieľom je zistiť skúsenosti, postrehy a potreby každej základnej a strednej školy na Slovensku. Na tento účel Inštitút vzdelávacej politiky v spolupráci s Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) pripravil dva krátke dotazníky - jeden pre riaditeľov škôl a druhý pre učiteľov základných a stredných škôl.

Dotazníky poskytujú všetkým osloveným priestor vyjadriť sa, akým problémom v posledných mesiacoch čelili a aký typ pomoci by do budúcnosti privítali. Cieľom zberu je tiež zistiť, akými spôsobmi a ako efektívne sa žiaci a žiačky zapájali do dištančnej výučby, či ako sa im podarilo poradiť si s procesom opätovného otvárania škôl.

Informácie priamo od ľudí pracujúcich v školách pomôžu rezortu školstva efektívnejšie nastaviť systém pomoci a podpory, ako aj pripraviť sa na prípadnú druhú vlnu pandémie. „Pre skutočné zmeny v školstve je potrebné, aby sme dokázali školám poskytovať včasnú, adresnú a najmä účinnú podporu. To sa nám podarí len vtedy, keď budeme dostatočne poznať potreby aj problémy, s ktorými sa stretávajú ľudia pracujúci v školstve,” podotkla štátna tajomníčka ministerstva školstva pre národnostné školstvo a inkluzívne vzdelávanie Monika Filipová.

Rezort školstva ubezpečuje všetkých oslovených riaditeľov, ako aj učiteľov, že získané informácie nebudú slúžiť na hodnotenie jednotlivých škôl. Údaje budú spracovávané anonymne a zistenia následne Inštitút vzdelávacej politiky spracuje do správy.

Riaditeľom škôl boli doručené e-maily s odkazmi na vyplnenie elektronických dotazníkov 2. júla, pričom ich bude možné vypĺňať do 10. júla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
Priamy kontakt so študentmi pri dištančnom vzdelávaní chýba
Prechod na dištančné vzdelávanie nebol na viacerých stredných školách (SŠ) problémový. Učiteľom však chýba priamy kontakt so študentmi. Po prvom týždni dištančného vzdelávania sa na tom zhodli viacerí riaditelia SŠ na Slovensku.
viac
30.10.2020
Do kampane Do školy na bicykli sa zapojilo 238 škôl z celého Slovenska
V poradí šiesty ročník kampane Do školy na bicykli priniesol aj napriek pandemickej situácii rekordnú účasť škôl. Do kampane sa zapojilo 238 materských, základných či stredných škôl z celého Slovenska.
viac
11.12.2020
Ďalšia idea národnostného dištančného vzdelávania spojí výučbu a kultúru
Jókaiho divadlo v Komárne v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR podporí dištančné vzdelávanie pre školy s vyučovacím jazykom maďarským.
viac
27.07.2021
Rezort školstva podporí v rámci letných škôl 419 základných a 34 stredných škôl
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR podporí v rámci letných škôl 419 základných a 34 stredných škôl. Vlani bolo podporených 244 škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %