Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
13.06.2024 01:15

Rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach má byť hotová do konca roka 2029


Kaštieľ v Rusovciach, Snímka: Teraz.sk


Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky (NKP) kaštieľa v Rusovciach by mala byť dokončená do konca roka 2029, náklady sa odhadujú na takmer 110 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu o spustení realizácie rekonštrukcie NKP kaštieľa v Rusovciach, ktorý v stredu schválila vláda.


Celkové predpokladané výdavky (109.942.727,96 eura) sa oproti roku 2019, kedy bolo financovanie rekonštrukcie schválené uznesením vlády, zvýšili o 14,5 percenta (vo finančnom vyjadrení nárast o 13,958 milióna eur). "Zvýšenie zohľadňuje vysokú mieru inflácie za posledných päť rokov a s tým súvisiaci nárast cien energií, prác a materiálov," vysvetlil Úrad vlády (ÚV) SR, ktorý materiál predložil a ktorý má agendu rekonštrukcie v gescii.         

Finančný rozdiel v predpokladanej výške investície má ÚV hľadať v iných alternatívnych zdrojoch financovania, napríklad vo voľných zdrojoch v Pláne obnovy a odolnosti SR či iných zdrojoch Európskej únie.         

Na celú realizáciu rekonštrukcie, vzhľadom na finančnú náročnosť a rozsah celého diela, má dohliadať expertný tím, ktorý bude mať na starosti koordináciu prác zhotoviteľa, technického dozoru i administratívnej agendy diela vrátane spolupráce s pamiatkovým úradom.         

Rekonštrukcia kaštieľa vrátane priľahlého areálu by sa mala dokončiť v priebehu 54 mesiacov.         

Vedúci Úradu vlády SR Juraj Gedra po rokovaní vlády upozornil, že stavebný proces nebude jednoduchý. "Vzhľadom na charakter stavby i množstvo pamiatkových výziev, ktoré s rekonštrukciou súvisia," vysvetlil. Upozornil, že externý tím sa bude starať aj o potrebnú aktualizáciu zmluvy a stavebných procesov. "Je potrebné si uvedomiť, že od vypracovania projektu ubehlo šesť rokov, mnohé technologické postupy sú už dnes úplne inde, jednotlivé veci budeme musieť aktualizovať v rámci technicko-stavebného plánu," vysvetlil. Podpis zmluvy s víťazom tendra by sa mal zrealizovať v priebehu najbližších dní, samotný začiatok rekonštrukcie do niekoľkých týždňov.         

Bývalý vedúci ÚV SR a v súčasnosti poslanec NR SR Július Jakab (hnutie Slovensko) hovorí o výmysloch a klamstvách. Podotýka, že to ešte za jeho pôsobenia na Úrade vlády SR sa podarilo napraviť chyby v rámci projektu rekonštrukcie spôsobené vládami Smeru-SD. Na začiatku podľa neho stála súťaž postavená na zlých základoch, vizualizáciách a vyhotovení, pričom kaštieľ i priľahlý park boli v dezolátnom stave.         

Súťaž, ktorá bola expertmi vyhodnotená ako najlepšia súťaž na obnovu pamiatky akú Slovensko v histórii urobilo, bola súťažou ešte za jeho pôsobenia vo funkcii vedúceho Úradu vlády SR. "Všetko je nachystané tak, aby sa mohlo s rekonštrukciou národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa v Rusovciach začať, peniaze v štátnom rozpočte sú pripravené už niekoľko rokov," odkázal Jakab. Verí, že areál kaštieľa si bude môcť užiť aj verejnosť.         

Cieľom rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach je obnoviť objekt tak, aby mohol byť využívaný na reprezentatívne účely, no zároveň umožniť jeho sprístupnenie aj pre verejnosť. Tá by mala využívať záhrady, park a objekt čeľadníka, v ktorého prízemí majú byť komunitné miestnosti pre záujmové činnosti, obradná sieň, múzeum a viacúčelové miestnosti pre spoločenské podujatia rôznych občianskych združení pôsobiacich na území Rusoviec. Časť plochy prízemia bude tvoriť reštaurácia s kaviarňou. Komplexnou revitalizáciou historického parku vznikne oddychová zóna pre širokú verejnosť vybavená prvkami drobnej architektúry.        

Kaštieľ je v správe ÚV SR. Zámer obnovy schválila vláda v lete 2012. Verejné obstarávanie na samotnú rekonštrukciu kaštieľa vyhlásili už v polovici decembra 2019, proces brzdilo viacero konaní o námietkach v priebehu jednotlivých etáp súťaže. Na začiatku júna Úrad pre verejné obstarávanie ukončil konanie k opakovaným námietkam týkajúcim sa vyhodnotenia súťaže a určenia víťaznej ponuky. Námietky zamietol.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.10.2016
Projekt na rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach vyjde na viac ako milión eur
Kaštieľ v Rusovciach bude mať nový projekt na jeho rekonštrukciu. Vypracovať ho má Združenie NKP Rusovce za viac ako jeden milión eur s DPH.
viac
12.07.2018
S financovaním rekonštrukcie NKP Rusovce sa bude rátať v štátnom rozpočte
Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky (NKP), kaštieľa v bratislavských Rusovciach, by mala podľa odhadov stáť viac ako 75 miliónov eur bez DPH.
viac
11.10.2021
Úrad vlády vyhlási výzvu na základné ponuky rekonštrukcie kaštieľa v Rusovciach
Potenciálni zhotovitelia stavebnej obnovy národnej kultúrnej pamiatky (NKP) kaštieľa v bratislavských Rusovciach môžu formulovať základnú ponuku a návrh technologických riešení rekonštrukcie.
viac
10.06.2024
Vláda bude rokovať o spustení rekonštrukcie NKP kaštieľa v Rusovciach
Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky (NKP) kaštieľa v Rusovciach by sa mala reálne začať. Avizuje to Úrad vlády (ÚV) SR, ktorý do programu stredajšej (12. 6.) schôdze kabinetu zaradil bod pod názvom Spustenie realizácie rekonštrukcie NKP kaštieľ Rusovce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %