Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
04.09.2019 11:20

Radvanský jarmok bude v znamení zvonov, začína sa v piatok


Ilustračná snímka, zdroj: bbonline


V priestoroch historickej radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici môžu miestni i návštevníci mesta od utorka obdivovať výstavu zvonov a spiežovcov zo súkromnej zbierky folkloristu Mikuláša Gigaca z horehronskej obce Šumiac.


Zvonce rozmanitých tvarov, veľkostí a zvukov sú sprístupnené až do 16. septembra a sú pozvaním a súčasťou tohtoročného trojdňového Radvanského jarmoku. Začína sa v piatok 6. septembra a ponesie sa v znamení zvonov.       

"Zvony, ako hudobné a súčasne aj kultové nástroje, slúžia od archaických čias na zvolávanie ľudí na bohoslužby, oznamovali čas, úmrtie, príchod vzácnych hostí, ohlasovali nebezpečenstvo, požiar, povodeň a mnohé iné udalosti, ktoré sa dotýkali života ľudí," priblížila za organizátorov Lýdia Baranová, vedúca Robotníckeho domu v Banskej Bystrici.       

V roku 2011 bolo do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska spolu s Radvanským jarmokom zapísané aj tradičné ručné zvonenie na zvony a funkcia zvonárov na Slovensku. Podľa Baranovej sa preto rozhodli venovať tento jarmok zvonom, ich výrobe, ale aj ručnému zvoneniu.       

Na Radvanskom jarmoku sa opäť predstaví asi tristo remeselníkov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Srbska, Rumunska a Ruska. Prezentovať budú výrobky vychádzajúce z pastierskych tradícií, ako sú fujary, píšťaly, črpáky a iný bačovský riad, kožené výrobky, keramiku, drotárstvo a nebudú chýbať ani debnári či kováči.       

Svoje ľudovo-umelecké majstrovstvo predvedú tiež výšivkárky, ženy, ktoré sa venujú paličkovanej čipke, šperkárky, bylinkárky a krasličiarky. Doplnia ich predajcovia ručne robených pohľadníc či poštových schránok.       

"Som rád, že Radvanský jarmok nestráca svoje čaro, ktoré sa spája s tradíciami ako folklór či remeslá. Na svoje si prídu dospelí i deti, ktoré už nemajú toľko možností vidieť remeselníkov pri práci, ako mali kedysi ich starí rodičia. Náš jarmok nie je len o dobrej hudbe, tanci, jedle a pití, ale aj o čase strávenom s rodinou a priateľmi," dodal banskobystrický primátor mesta Ján Nosko.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2020
V pondelok rozhodnú, či sa uskutoční Radvanský jarmok s Dňom kroja
Stretnutie krízového štábu mesta Banská Bystrica, po ktorom bude definitívne známe, či sa v septembri uskutoční jeden z najstarších jarmokov na Slovensku – 363. Radvanský jarmok spojený aj s tradičným Dňom kroja, sa Banskobystričania a návštevníci dozvedia v pondelok 7. septembra.
viac
10.09.2021
Po ročnej pauze bude Radvanský jarmok, niekde budú rúška povinné
Po ročnej pauze spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa v Banskej Bystrici uskutoční 363. Radvanský jarmok, ktorý sa začína v piatok (10. 9.) a potrvá do nedele (12. 9.). Je zameraný na včelárstvo, mágiu a ľudové liečiteľstvo.
viac
05.09.2022
Na Radvanský jarmok sa chystá takmer 250 remeselníkov, priblíži hrebenárstvo
Takmer 250 remeselníkov nielen zo Slovenska, ale i zo srbskej Vojvodiny, Maďarska, Česka a Poľska predstaví návštevníkom svoje zručnosti na 364. ročníku Radvanského jarmoku, ktorý sa v centre Banskej Bystrice začína 8. septembra a potrvá do 11. septembra.
viac
25.08.2023
Motívom 365. Radvanského jarmoku bude aj mediarstvo a cinárstvo
Štvorica kovospracujúcich remesiel, mediarstvo, cinárstvo, zlatníctvo a kováčstvo budú druhý septembrový víkend motívom 365. Radvanského jarmoku v Banskej Bystrici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %