Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
15.03.2021 04:00

Projekt Strom do domu chce ponúknuť Trnavčanom stromy na adoptovanie


Ilustračná snímka.


Projekt Strom do domu, ktorý plánuje čoskoro odštartovať mesto Trnava, ponúkne Trnavčanom na adoptovanie mestský strom.


Podľa hovorkyne mesta Veroniky Majtánovej chcú aj takto riešiť situácie, keď na uliciach nie je z rôznych dôvodov možné dreviny vysádzať, hoci o pár metrov ďalej za plotmi súkromných záhrad by sa miesto našlo.

„Mesto každoročne vysádza stovky nových stromov, no môže to robiť iba na svojich pozemkoch. Možnosti výsadby často limitujú aj podzemné inžinierske siete, dopravná situácia alebo šírka uličného profilu,” uviedla hovorkyňa. Preto sa radnica rozhodla pre novinku -  občanom ponúkne možnosť adoptovať si mestský strom a dať mu domov vo svojej záhrade. Trnavčania si budú môcť zo širokej ponuky drevín vybrať strom podľa vlastných predstáv. Okrasný či ovocný v troch rôznych veľkostiach. „Typickými príkladmi nemožnosti výsadby sú Vajslova dolina, Kopánka, Špíglsál či Tulipán,” informoval vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií Mestského úradu v Trnave Ondrej Horváth. Svoj strom môžu získať nielen obyvatelia rodinných domov so záhradami, ale i firmy, ktoré preň majú vo svojom areáli vhodný priestor.

„Je nevyhnutné, aby sme sa čo najlepšie adaptovali na dosahy zmeny klímy, ktoré sú už neodvratné. Trnava je v tomto medzi slovenskými mestami výrazne popredu – robíme množstvo zelených opatrení, ktoré nás majú čo najviac chrániť pred extrémami počasia, a je to jedna z našich hlavných priorít z dlhodobého hľadiska,” vysvetlil primátor Peter Bročka. Manažment dažďovej vody, tieniace prvky vo vnútroblokoch, zazelenanie lávky na Starohájskej, jazierko na Štrkoch, podmienka budovať zelené strechy pre stavebníkov - to je časť z toho, čo sa už podarilo. „Pred nami sú ešte veľké projekty, ako obytný súbor Medziháj, kde chceme pomocou agrolesníckych systémov vytvoriť ekostabilizujúce zelené pľúca mesta, ktoré budú v podmienkach odlesnenej monokultúrnej Trnavskej tabule mimoriadne dôležité,” dodal primátor.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2017
Trnava má už málo miesta na výsadbu nových stromov
V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch. Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.
viac
26.11.2021
Do konca roka by malo pribudnúť v Trnave takmer 700 stromov
Mesto Trnava zverejnilo, že do konca roka vysadí takmer 700 odrastených stromov v rôznych mestských častiach a aj v blízkom okolí.
viac
27.07.2022
Vajnorčania môžu o strom do svojej záhrady požiadať do konca júla
Obyvatelia bratislavských Vajnor môžu ešte do konca júla požiadať mestskú časť o strom do svojej záhrady. V rámci projektu Strom do domu chce samospráva prispieť k zelenším Vajnorám a k ochrane klímy.
viac
21.08.2023
Projektom Strom do domu ponúka mesto občanom stromy na súkromné pozemky
Projekt Strom do domu, ktorým chce mesto Trnava priniesť ešte viac zelene, sa vracia už po tretíkrát. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %