Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
27.07.2022 12:35

Vajnorčania môžu o strom do svojej záhrady požiadať do konca júla


Ilustračná snímka: (tasr).


Obyvatelia bratislavských Vajnor môžu ešte do konca júla požiadať mestskú časť o strom do svojej záhrady. V rámci projektu Strom do domu chce samospráva prispieť k zelenším Vajnorám a k ochrane klímy.


"Strom pri dome bude vytvárať vhodnú a zdravú mikroklímu, spevňovať pôdu, zvyšovať vlhkosť vzduchu a prinášať mnohé ďalšie benefity," uviedla mestská časť na svojom webe. Na výber majú záujemcovia veľkokorunné stromy, ako jelša lepkavá či dub červený. Taktiež aj strednokorunné stromy, ako čerešňa vtáčia alebo čremcha strapcovitá. Rovnako aj malokorunné, napríklad okrasnú jabloň. Vybrať si môžu tiež z ovocných stromov, možnosťami sú jabloň, hruška, čerešňa alebo muchovník.

Záujemcovia musia najskôr vyplniť online dotazník, v ktorom si vyberú konkrétny druh stromu. Aby strom dostali, musia splniť určité podmienky. Patrí medzi ne trvalý pobyt vo Vajnoroch, vhodné miesto na zasadenie stromu a zabezpečenie jamy na výsadbu. Záleží tiež na poradí doručenia žiadosti. Mestská časť vyhodnotí žiadosti do konca augusta. Výsadba na pozemkoch, ktoré splnia podmienky, bude prebiehať počas októbra a novembra tohto roku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2018
Petržalka v rámci životného prostredia podporí deväť projektov
Vytvorenie komunitnej záhrady, vybudovanie altánku ako ekoučebne na dvore základnej školy, ale tiež revitalizácia vnútrobloku, humanizácia pochôdznej terasy či skrášlenie areálu materskej školy.
viac
01.08.2019
Zostáva už len mesiac na predloženie enviro projektov v rámci Zelených očí
Uzávierka grantového systému Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči sa pomaly blíži. Ešte do konca augusta môže verejnosť predložiť environmentálny projekt, ktorý premení jeho okolie na zelenšie. Svoju šancu zatiaľ využilo 51 predkladateľov.
viac
15.03.2021
Projekt Strom do domu chce ponúknuť Trnavčanom stromy na adoptovanie
Projekt Strom do domu, ktorý plánuje čoskoro odštartovať mesto Trnava, ponúkne Trnavčanom na adoptovanie mestský strom.
viac
21.08.2023
Projektom Strom do domu ponúka mesto občanom stromy na súkromné pozemky
Projekt Strom do domu, ktorým chce mesto Trnava priniesť ešte viac zelene, sa vracia už po tretíkrát. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %