Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.11.2021 08:45

Do konca roka by malo pribudnúť v Trnave takmer 700 stromov


Ilustračná snímka.


Mesto Trnava zverejnilo, že do konca roka vysadí takmer 700 odrastených stromov v rôznych mestských častiach a aj v blízkom okolí.


Cieľom je okrem dopĺňania zelene v intraviláne aj dotváranie chýbajúceho prírodného zázemia mesta, využitie stromov ako účinných prirodzených klimatických jednotiek, tvorba vetrolamov, zníženie prašnosti, posilnenie biodiverzity a zlepšenie ekologickej stability územia.

„Aktuálnym príkladom dotvárania okolitej krajiny je budúca rekreačná oblasť Štrky, kde mestská samospráva vysadí na ploche približne 50 000 štvorcových metrov 226  stromov,“ uviedla hovorkyňa Veronika Majtánová. V rámci rozsiahleho projektu Revitalizácia dolného povodia a hydrického biokoridoru Parná, vybudovanie multifunkčnej zóny Trnava – Medziháj vytvorí 213 javorov, desať líp a 14 čerešní vtáčích tienisté útočiská pozdĺž plánovanej Vinohradníckej cyklotrasy.

„Obnovou pôvodnej aleje sa začína aj postupná revitalizácia Parku Janka Kráľa, kde túto jeseň pribudne 24 stromov. Ďalších 30 stromov bude vysadených v Parku Ludwiga van Beethovena. Začne sa vysádzať aj náhrada za odstránené topole na Rybníkovej ulici, kde sa teraz počíta s výsadbou 30 stromov, na rôznych miestach mesta sa ďalšími kusmi nahradia tie, ktoré sa neujali v predošlých výsadbách.

„Zeleň v meste tento rok po prvý raz posilnia aj stromy v rámci akcie Strom do domu. Vzhľadom na to, že v intraviláne mesta sú priestorové možnosti na výsadbu značne limitované, samospráva ponúkla Trnavčanom možnosť adoptovať si strom od mesta. Nápad mal u občanov odozvu, v trnavských súkromných záhradách si v týchto dňoch nájde svoje miesto 90 stromov s rôznou druhovou skladbou vhodnou pre náš región,“ doplnila Majtánová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2017
Trnava má už málo miesta na výsadbu nových stromov
V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch. Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.
viac
30.10.2020
Samospráva vysadí viac ako 70 stromov
Viac než 70 stromov vysadí na verejných priestranstvách počas najbližších týždňov samospráva Lučenca. Na sociálnej sieti o tom informovala primátorka Alexandra Pivková.
viac
15.03.2021
Projekt Strom do domu chce ponúknuť Trnavčanom stromy na adoptovanie
Projekt Strom do domu, ktorý plánuje čoskoro odštartovať mesto Trnava, ponúkne Trnavčanom na adoptovanie mestský strom.
viac
05.11.2021
Nové Mesto pokračuje v revitalizácii zelene na svojom území
Bratislavské Nové Mesto pokračuje v revitalizácii zelene na svojom území. Staré dreviny, ktoré by mohli byť zároveň nebezpečné pre svoje okolie, nahrádza novými stromami. Takýto ozdravný proces sa týka viacerých lokalít. Informuje o tom mestská časť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %