Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.04.2021 04:00

Pripravujú sa digitálne zelené certifikáty pre bezpečné cestovanie na dovolenky


Ilustračná snímka.


Rezort investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie spolu s rezortom zdravotníctva a vnútra pracujú na príprave riešení, aby zelené digitálne certifikáty boli pre ľudí ľahko dostupné a jednoducho ovládateľné. Digitálne zelené certifikáty majú občanom EÚ umožniť bezpečné cestovanie.


Hoci o finálnom znení nariadenia o certifikátoch sa na pôde EÚ bude ešte rokovať, je dohodnuté, že tento "covid pas" umožní bezproblémové cestovanie za hranice držiteľovi, ktorý spĺňa aspoň jednu z týchto podmienok:

- bol zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19

- mal negatívny výsledok testu

- prekonal ochorenie COVID-19

Ministerstvo informatizácie v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom vnútra pracujú na príprave riešení, aby zelené digitálne certifikáty boli pre ľudí ľahko dostupné a jednoducho ovládateľné.

Certifikát budú môcť mať ľudia uložený napríklad v mobile, ráta sa však aj s možnosťou jeho papierovej formy. Obidve verzie budú mať QR kód so základnými informáciami, ako aj s digitálnou pečaťou potvrdzujúcou pravosť osvedčenia.

MIRRI SR a rezort vnútra zároveň spolupracujú na zmenách technickej infraštruktúry Policajného zboru, aby bolo zabezpečená účinná kontrola dodržiavania protipandemických opatrení počas letnej turistickej sezóny.

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.06.2021
Únia schválila digitálny COVID preukaz EÚ
Predsedovia troch inštitúcií EÚ, Európskeho parlamentu, Rady EÚ a Európskej komisie, sa tento týždeň zúčastnili na oficiálnom podpísaní nariadenia o digitálnom COVID preukaze EÚ, čím zavŕšili legislatívny proces.
viac
01.07.2021
Dovolenkujte bezpečne a zodpovedne vďaka európskym GreenPassom
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR spustilo aplikáciu, v ktorej budete mať Digitálne COVID preukazy EÚ stále po ruke.
viac
14.07.2021
Súťaž Leto s Európou
Ukážte ako trávite dovolenku na Slovensku a pošlite fotografie miest a projektov, ktoré boli financované s podporou eurofondov – hrady, zámky, cyklotrasy, čokoľvek čo počas leta objavíte. Vyhlasovateľom súťaže je Úrad vlády SR. Uzávierka súťaže je 31. augusta 2021.
viac
27.07.2021
Výzva na boj proti dezinformáciám a rozvoj informačnej gramotnosti
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti podpory digitálnej transformácie Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %