Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
08.11.2022 09:30

Primaciálne námestie bude patriť milovníkom vína


Ilustračná snímka: (tasr).


Primaciálne námestie a jeho nádvoria v centre Bratislavy budú koncom týždňa patriť milovníkom vína. Konať sa tam bude od piatka (11. 11.) popoludnia do soboty (12. 11.) večera Festival mladého vína, ktorý nadväzuje na v minulosti organizované Svätomartinské dni.


Návštevníkov čaká ochutnávka vín z tohtoročnej úrody, koncerty či súťaže. Informovala o tom Barbora Lehocká z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

"Hlavné mesto chce aj týmto festivalom posilňovať historické povedomie Bratislavčanov o tradíciách mesta a prezentovať prácu lokálnych vinárov a ich úrody," konštatuje primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Mladé vína požehná v prvý deň festivalu v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Zastúpené budú mladé vína od vinárov z troch bratislavských vinárskych spolkov, a to Vajnorského, Devínskeho a Račianskeho.

Okrem samotnej ochutnávky mladého vína čaká návštevníkov aj sprievodný program. Pripravené budú koncerty, súťaže a kvíz na tému vinárstva či rôzne gastro špeciality. Atmosféru festivalu dotvorí hudobný program. Do festivalu sa zapojí aj Múzeum mesta Bratislavy s expozíciou vinohradníctva v Apponyiho paláci či Salónom vín. Súčasťou podujatia budú aj dve špeciálne vychádzky na tému vinárskych tradícií, jedna v ukrajinskom jazyku.

Na oslavy sviatku svätého Martina nadväzuje svojím programom aj bratislavská arcidiecéza. Od 9. do 13. novembra v katedrále svätého Martina v Bratislave pripravuje Svätomartinské tríduum, ktorého súčasťou budú tematické bohoslužby a v sobotu o 16.00 h aj svätomartinský sprievod ulicami mesta.

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3000 rokov do minulosti. Dlhé storočia bol najvýznamnejším vinohradníckym regiónom Slovenska. V 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska. Sviatok sv. Martina je už od čias Rakúsko-Uhorska spájaný práve s vinárskou tradíciou.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2017
Urban Art ovládne Bratislavu!
Už túto sobotu sa v Bratislave na 16 pódiách predstaví 40 umeleckých vystúpení a 14 neziskových organizácií. Nuda v Bratislave sa teda skončí už o necelé dva dni presne o 11:45 hod., kedy sa na Hlavnom námestí oficiálne začne prvý Urban Art Festival.
viac
12.11.2021
Primaciálne námestie bude koncom týždňa patriť milovníkom vína
Primaciálne námestie v centre Bratislavy bude koncom týždňa patriť milovníkom vína. Konať sa tam totiž bude od piatka popoludnia do soboty večera (12. - 13. 11.) Festival mladého vína, ktorý nadväzuje na v minulosti organizované Svätomartinské dni.
viac
13.09.2022
Bratislavu a Košice opäť prežiari Biela noc, 13. ročník sa začne 16. septembra
Festival súčasného umenia Biela noc sa vracia do Bratislavy a Košíc s bohatým medzinárodným zastúpením. Trinásty ročník podujatia sa začne v Bratislave v piatok 16. septembra, následne sa presunie do Košíc 23. septembra.
viac
25.10.2022
Do hlavného mesta sa tento rok vrátia tradičné vianočné trhy
Do Bratislavy sa tento rok po pandemickej prestávke opäť vrátia tradičné vianočné trhy. Konať sa majú od 24. novembra do 22. decembra na Hlavnom a Františkánskom námestí. Informuje o tom Bratislavská organizácia cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB) na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %