Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.09.2022 07:45

Bratislavu a Košice opäť prežiari Biela noc, 13. ročník sa začne 16. septembra


Na snímke inštalácia KUVYT, ktorej autor je Lubo Mikle a bola súčasťou celomestskej akcie Biela Noc Bratislava 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Festival súčasného umenia Biela noc sa vracia do Bratislavy a Košíc s bohatým medzinárodným zastúpením. Trinásty ročník podujatia sa začne v Bratislave v piatok 16. septembra, následne sa presunie do Košíc 23. septembra.


V oboch mestách potrvá tri noci. Informovali o tom organizátori s tým, že žánrovo pestrý program prináša desiatky inovatívnych diel a inštalácií od renomovaných tvorcov z domácej aj zahraničnej scény.

Mnohé inštalácie budú prezentovať prvky interakcie, novomediálneho prístupu či nadväznosti na ďalšie odborné disciplíny, a to vrátane neurovied, psychológie, fyziky i robotiky. Obľúbenými umeleckými zásahmi do verejného priestoru sú podľa slov organizátorov svetelné inštalácie v meste. V Bratislave sa sústredia aj tento rok na vodnej trase a Košice sa môžu tešiť na 10 metrov vysoký svetelný objekt v tvare rozprávkového Mesiaca, ktorý prežiari prechádzky Mestským parkom. V Bratislave čaká návštevníkov na promenáde pri Dunaji.

"Tešíme sa, že sme aj počas pandémie podporovali a prinášali kvalitnú domácu tvorbu, ale situácia nám výrazne zasahovala do dramaturgie. Formát troch nocí nám dáva väčšiu slobodu a umožňuje nám predviesť pestrosť umeleckých prístupov a žánrov," ozrejmila umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková. Pripomenula, že počas pandémie sa podujatie predĺžilo na dva týždne, no istým spôsobom to organizátorom zväzovalo ruky, napríklad po finančnej stránke.

Okrem českých a slovenských autorov sa môžu návštevníci tešiť na práce z Nemecka, Rakúska, Japonska, Kanady, Francúzska, Maďarska, Belgicka, Veľkej Británie či Nového Zélandu. "Superbe z Belgicka nám napríklad umožnia stať sa poslucháčom, dirigentom a všetkými zboristami zároveň v nezvyčajnom interaktívnom súbore Sming. Francúz Patrick Tresset predstaví performance, v ktorej sa divák stáva pasívnym modelom, zatiaľ čo úlohy skicujúcich umelcov sa chopia traja takmer identickí a sústredení roboti," priblížili organizátori časť podujatia.

Čo sa týka architektúry, kreatívci zo zoskupenia BN Label spolu s Martinom Gabčom pripravia podľa slov organizátorov dve unikátne inštalácie pracujúce s ikonickými interiérmi oboch miest. "V Bratislave svetlom a hudbou oživia legendárny, no už dlho chátrajúci Jalta bar a v Košiciach vrátia lesk vodnej hladiny do bývalej plavárne (Kunsthalle)," ozrejmili. Interaktívna projekcia má rozsvietiť aj fasádu Národnej banky Slovenska. Do programu bude tento rok zapojená aj Nová tržnica na Trnavskom mýte či Eurovea Tower, ale aj historická budova SND v Bratislave.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2021
Biela noc pozýva na 17-dňovú prechádzku mestom, predstaví najmä domácu scénu
Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc tento rok v Bratislave pozýva na prechádzku mestom. Väčšinu diel, najmä domácich autorov, predstaví v exteriéri a potrvá až 17 dní, a to od piatka 17. septembra do 3. októbra.
viac
18.09.2021
Bratislavu v piatok prežiari Biela noc, festival potrvá do 3. októbra
Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc štartuje v piatok v Bratislave. Do 3. októbra predstaví v exteriéri najmä diela domácich autorov.
viac
22.09.2022
Biela noc ponúkne v Košiciach viac ako 30 inštalácií
Medzinárodný festival súčasného umenia Biela noc ponúkne v Košiciach od piatka (23. 9.) do nedele (25. 9.) v časoch medzi 19.00 a 24.00 h viac ako 30 inštalácií.
viac
05.10.2023
Biela noc počas troch dní festivalu premení Košice na zážitkovú galériu
Viac ako 30 umeleckých inštalácií, multimediálnych objektov, výstav, filmov či projekcií ponúkne v Košiciach tohtoročný festival súčasného umenia Biela noc. Od piatka do nedele (8. 10.) sa v rámci neho predstavia domáci umelci, ale aj umelci z Francúzska, Rakúska, Rumunska, Čiech a Holandska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %