Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
19.08.2021 10:40

Predstavili pamätnú mincu Senice


Snímka zdroj: (MsÚ).


V rámci cyklu stredajších letných prednášok „Leto v múzeu“, v stredu primátor Senice Martin Džačovský predstavil pamätnú mincu, ktorá bola vyrobená pri príležitosti 625. výročia udelenia mestských privilégií Senici.


Všetci prítomní na historickej dišpute v mestskom múzeu, ktorej témou bol „Senický poklad a peniaze v minulosti“ autorov kurátora mestského múzea Tomáša Motusa a historika Jána Petra, ju dostali ako milú pozornosť stredajšieho podvečera.

„Aj takýmto spôsobom sa snažíme pripomínať históriu nášho mesta, ktorá je naozaj bohatá. A tohtoročné 625. výročie od udelenia mestských výsad pre Senicu je ideálnou príležitosťou ako pripomínať dôležité momenty z histórie nášho mesta a vytvárať tak základ pre zdravý lokálpatriotizmus,“ uviedol pri predstavení pamätnej mince primátor Senice Martin Džačovský.

Minca s priemerom 25 milimetrov, ktorá je vyrobená z kovovej zliatiny vo farebnom prevedení ako bronz, má na jednej strane vyobrazený námet s postavou svätého Martina s mečom – patróna Senice a latinským nápisom „SIGILLUM OPPIDI SENIC 1396“. Vyrazená grafika je inšpirovaná stredovekou mestskou pečaťou Senice. Na opačnej strane mince je zasa vyrazený nápis odkazujúci na 625 rokov od udelenia mestských privilégií pre Senicu. Tie jej udelil panovník Ctibor zo Ctiboríc. Stalo sa tak presne 24. júna roku 1396. Listina z tohto obdobia sa ale nezachovala. No keďže bolo v starých časoch zvykom nechávať si udelené výsady opakovane potvrdzovať novými panovníkmi, jej doslovný prepis zachytáva pečatná listina z roku 1464, ktorá je zároveň absolútne najstaršou dochovanou senickou písomnosťou uloženou v skalickom archíve.

Pamätnú mincu si bude možné zakúpiť v turisticko-informačnej kancelárii INFOSEN, ktorá sídli v priestoroch senického domu kultúry na Námestí oslobodenia.

Autor: (Tatiana MORAVCOVÁ, hovorkyňa mesta)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.08.2020
Rajecká Anča má 10 rokov
Rajecká Anča vyrazí zo Žiliny do Rajca a späť už po desiatykrát. Obľúbené podujatie organizované Považským múzeom v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Spoločnosťou Považskej dráhy Žilina začalo v roku 2010.
viac
14.08.2020
Železničná stanica oslavuje 160 rokov, výročie pripomenú podujatia
Košická železničná stanica oslavuje v piatok 160 rokov od jej oficiálneho spustenia do prevádzky. Pri tejto príležitosti si cestujúci a návštevníci môžu v nej prezrieť historické fotografie stanice, modely vláčikov, a tiež zažiť výnimočnú hudobnú produkciu.
viac
27.08.2020
Električky jazdia v Bratislave už 125 rokov
Prevádzka električiek v Bratislave patrí medzi najstaršie na svete. Električková doprava prežívala svoj zlatý vek pred viac ako sto rokmi a Bratislava zohrávala pri tom významnú úlohu.
viac
15.07.2021
Žilina vydala pamätnú mincu i obálku, pred 700 rokmi dostala privilégiá
Mesto Žilina si pripomína výročie 700 rokov od udelenia najstarších známych privilégií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %