Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.07.2021 02:20

Podroháčske slávnosti sa uskutočnia v auguste s obmedzeným programom


Banner zdroj: (FB / Podroháčske folklórne slávnosti).


Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočnia v auguste v priestoroch Múzea oravskej dediny Zuberec s obmedzeným programom. Po minuloročnej prestávke sa usporiadatelia rozhodli tento rok festival pripraviť v rozsahu, ktorý umožňuje súčasná epidemická situácia.


Programy sa presťahujú na pódium zuberského skanzenu a budú mať podobu štvorhodinových blokov piesní, spevu, tanca či zvykoslovných pásiem súborov, skupín a ľudových hudieb najmä z regiónu a zo Žilinského kraja. Za organizátora o tom informoval Miroslav Žabenský.

Ako hostia sa predstavia folklórne súbory (FS) Oravan Senior z Nižnej, Podpoľanec z Detvy, Stavbár zo Žiliny, Liptov z Ružomberka či Železiar z Košíc. Súčasťou podujatia bude predvádzanie a prezentácia histórie a foriem tradičnej kultúry Oravy v podobe remeselníkov či muzikantov. Tradičnými remeslami ožijú i dvory a objekty skanzenu. „Tohtoročný festival je retrospektívou minulosti v priestore obklopenom tradičnou architektúrou. Dominuje mu prezentácia Večer v Múzeu oravskej dediny, ktorý bol tento rok zapísaný do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku – i propagácia tohto zápisu. A jemu bude patriť aj prvý programový blok festivalu v piatok 6. augusta od 17.00 h v priestore skanzenu,” priblížil Žabenský s tým, že podvečer sa festivalové dianie presunie na športové ihrisko do Oravského Bieleho Potoka.

Ako doplnil, sobotný (7. 8.) program sa začne v Múzeu oravskej dediny už o 9.00 h prezentáciou podôb hmotnej i nehmotnej ľudovej kultúry Oravy. Na javisku bude od 11.00 h pripravená Prechádzka po Orave a po múzeu - program oravských folklórnych súborov a skupín, ľudových hudieb a sólistov.

„V nedeľu (8. 8.) sú pre divákov okrem dvoch už spomínaných blokov prezentácie technológie tradičných remesiel, ľudového odevu a hudobnej kultúry pripravené aj dva folklórne programy. Záver 45. Podroháčskych folklórnych slávností bude patriť FS Železiar z Košíc,” načrtol Žabenský.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Žatevné zvyky predstavia v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Dožinky
Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, ukážky poľnohospodárskych prác a dožinkové slávnosti predstavia v nedeľu (23. 8.) na podujatí Dožinky v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine.
viac
11.06.2021
Zamagurské folklórne slávnosti sa uskutočnia v online priestore
Zamagurské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú každoročne v Zamagurí, sa tento rok uskutočnia v termíne od 18. do 20. júna. Avšak budú len v online priestore. Informuje o tom na svojom webe Podtatranské osvetové stredisko, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.
viac
12.08.2021
Obce Kližská Nemá a Gönyű z Maďarska pozývajú na spoločný festival
Obec Klížska Nemá v spolupráci s obcou Gönyű z Maďarska realizuje projekt s názvom „Spoločný život Gönyű a Kolozsnéma“.
viac
13.08.2021
Zemplínske slávnosti, folklórny festival spevu a tanca
Zemplínske slávnosti sú už vyše šesťdesiat rokov neodmysliteľne späté s letom v Michalovciach. V roku 2019 sme ich 60. výročie oslávili veľkolepým trojdňovým programom netušiac, že na 61. ročník si budeme musieť počkať viac než jeden rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %