Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
09.06.2020 12:35

Povinnosť v oblasti kyberbezpečnosti sa presúva na správcu systému


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska bolo v súvislosti s kybernetickou bezpečnosťou informované o tom, že Informačný systém Dátové centrum obcí a miest je zaradený do zoznamu základných služieb a DEUS do registrov poskytovateľov základných služieb.


V praxi to znamená, že po dohode s Národným bezpečnostným úradom mestá a obce pripojené k Informačnému systému DCOM už nebudú povinne zasielať Národnému bezpečnostnému úradu vyplnený ISVS formulár za IS Dátové centrum obcí a miest, nakoľko tak DEUS urobil za nich.

Zástupcovia Národného bezpečnostného úradu zároveň boli požiadaní, aby sa v budúcnosti, v prípade akýchkoľvek otázok ohľadne IS Dátové centrum obcí a miest obrátili priamo na DEUS ako na prevádzkovateľa tejto základnej služby a nie na obce využívajúce jeho služby.

Používatelia IS DCOM budú zo strany DEUS obratom upovedomení o tom, že už nemusia vo vzťahu k IS DCOM (nie vo vzťahu k ostatným informačným systémom verejnej správy využívaným obcou) zasielať dotazník im doručený zo strany Národného bezpečnostného úradu.

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.06.2020
Obce nie sú povinné vypĺňať dotazník
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky doručilo Združeniu miest a obcí Slovenska usmernenie ohľadom informačných systémov verejnej správy z pohľadu základnej služby.
viac
22.02.2021
Dôležitá informácia ZMOS k elektronickým schránkam
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti informáciu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, ktoré zriadilo mnohým obciam ďalšie elektronické schránky typu „právnická osoba“.
viac
21.12.2021
Už desať rokov pomáhame obciam zvládať výzvy digitalizácie
„Kým v minulosti brali obce elektronizáciu často ako nutné zlo, dnes sa už situácia mení. Aj zamestnanci samospráv si uvedomujú, že digitalizácia im šetrí aj peniaze,“ hovorí výkonná riaditeľka združenia DEUS Katarína Lešková.
viac
12.03.2022
DCOM sa rozširuje, profitovať z toho budú aj dodávatelia informačných systémov
Líder medzi informačnými systémami obcí a miest – DCOM – bude už onedlho pripájať stovky nových zákazníkov. Umožnia to dva projekty plošného rozšírenia zamerané na rôzne cieľové skupiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %