Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
12.03.2022 04:00

DCOM sa rozširuje, profitovať z toho budú aj dodávatelia informačných systémov


Peter Uhrik, DEUS.


Líder medzi informačnými systémami obcí a miest – DCOM – bude už onedlho pripájať stovky nových zákazníkov. Umožnia to dva projekty plošného rozšírenia zamerané na rôzne cieľové skupiny.


Aktuálne na Slovensku využíva informačný systém DCOM vyše 70 % samospráv. Dôvodom rozširovania je pretrvávajúci záujem obcí o integrácie na štátne registre, možnosť získania nových moderných počítačov, ako aj prístup k sofistikovaným elektronickým službám. Uvedený dopyt prevyšoval doterajšiu kapacitu DCOM, preto nebolo možné nových záujemcov pripojiť.

Plošným rozšírením sa tento problém odstráni. Po novom vzniknú dva projekty, ktoré sa budú zameriavať zvlášť na samosprávy do 14-tisíc obyvateľov, kde je už dnes DCOM najrozšírenejším riešením, a na mestá od 14 do 40-tisíc obyvateľov.

Vďaka tomu bude môcť DCOM využívať viac než 2 500 obcí a miest a samospráva sprístupní svoje služby elektronicky pre približne 3,6 milióna Slovákov.

Zmena bude mať pozitívny vplyv aj na ostatných dodávateľov informačných systémov obcí a miest. A to hlavne vtedy, keď sú na DCOM certifikovaní. Umožní im rýchlejšie a efektívnejšie prepojenie existujúceho informačného systému s DCOM. To prinesie výhody nielen pre koncových zákazníkov zo strany samospráv, ale aj pre ich dodávateľov.

Certifikáciou na DCOM môžu poskytovatelia informačných systémov obcí a miest získať:

- finančný profit za každú pripojenú obec v rámci projektu,

- lepší prístup k zákazníkom, ktorým môžu ponúknuť svoje služby,

- využitie dopytových výziev a fondov z plánu obnovy pre rozvoj IS obcí a miest,

- ušetrenie nákladov pri rozvoji IS obcí a miest sledovaním potrebnej legislatívy.

 „Všetkým dodávateľom informačných systémov obcí odporúčame, aby si dali svoje riešenia na systém DCOM certifikovať. Vďaka tomu môžeme našim zákazníkom spoločne ponúknuť produkty s čoraz vyššou pridanou hodnotou,“ vysvetľuje Peter Uhrík, manažér IT oddelenia DEUS.

DEUS zároveň radí obciam, ktoré chcú na DCOM prejsť a ich dodávatelia informačných systémov nie sú certifikovaní, aby ich k tomuto kroku vyzvali. Vďaka tomu v budúcnosti nielenže prebehne integrácia medzi DCOM a dodávateľom informačných systémov rýchlejšie a jednoduchšie, ale budú môcť využiť aj kvalitnejšie služby.

 

Autor: (DEUS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2020
Povinnosť v oblasti kyberbezpečnosti sa presúva na správcu systému
Združenie miest a obcí Slovenska bolo v súvislosti s kybernetickou bezpečnosťou informované o tom, že Informačný systém Dátové centrum obcí a miest je zaradený do zoznamu základných služieb a DEUS do registrov poskytovateľov základných služieb.
viac
26.01.2021
DCOM umožňuje podať priznanie k nehnuteľnosti online
Najneskôr do 1. februára je potrebné podať daňové priznanie k nehnuteľnosti, ktorá bola v roku 2020 predmetom kúpy, predaja, alebo sa zmenil jej charakter, napríklad skolaudovaním rozostavanej stavby.
viac
26.07.2021
VÚB banka a ZMOS vstúpili do šiesteho roku spolupráce
VÚB banka a Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) opäť podpísali Zmluvu o spolupráci a partnerstve a potvrdili tak túto výnimočnú kooperáciu už šiesty rok po sebe.
viac
21.12.2021
Už desať rokov pomáhame obciam zvládať výzvy digitalizácie
„Kým v minulosti brali obce elektronizáciu často ako nutné zlo, dnes sa už situácia mení. Aj zamestnanci samospráv si uvedomujú, že digitalizácia im šetrí aj peniaze,“ hovorí výkonná riaditeľka združenia DEUS Katarína Lešková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %