Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.01.2021 03:15

DCOM umožňuje podať priznanie k nehnuteľnosti online


Ilustračná snímka.


Najneskôr do 1. februára je potrebné podať daňové priznanie k nehnuteľnosti, ktorá bola v roku 2020 predmetom kúpy, predaja, alebo sa zmenil jej charakter, napríklad skolaudovaním rozostavanej stavby.


„V prípade viac ako 70 percent obcí to možno urobiť elektronicky,” pripomína výkonná riaditeľka Datacentra elektronizácie územnej samosprávy (DEUS) Katarína Lešková.

Ide o samosprávy, ktoré využívajú Informačný systém Dátové centrum obcí a miest (DCOM). „Celý proces je v tomto prípade rýchly a jednoduchý. Nielenže netreba nikam chodiť, no DCOM využíva aj inteligentné formuláre, prostredníctvom ktorých netreba zadávať žiadne údaje, ktoré už o vás obec a štát poznajú,” objasňuje Lešková.

Vysvetľuje ďalej, že ak niekto napríklad predal pozemok, a priznaním obci oznamuje ukončenie daňovej povinnosti, formulár DCOM si údaje o ňom automaticky natiahne z Katastra nehnuteľností. Rovnako sa načítajú aj údaje, ako meno, priezvisko i adresa trvalého pobytu. Takto vypísané daňové priznanie potom stačí elektronicky podpísať a odoslať na obec. „Novým benefitom je tiež to, že môžu služby DCOM využiť aj ľudia, ktorí nedisponujú aktívnym elektronickým občianskym preukazom, čítačkou kariet a schránkou na portáli slovensko.sk. Nahradia ich totiž mobilnou aplikáciou mID,” upozornila Lešková.

Prostredníctvom informačného systému DCOM a mID možno tiež zaplatiť daň. Obec dokáže do osobnej zóny používateľa v DCOM doručiť aj platobný výmer doplnený o QR kód, ktorý stačí naskenovať cez mobilnú bankovú aplikáciu a takto zaplatiť.

Lešková pripomína, že podobne ako daňové priznanie k nehnuteľnosti si možno v informačnom systéme DCOM vybaviť aj iné služby samospráv. „Napríklad požiadať o zbernú nádobu na komunálny odpad, zaregistrovať si psa a mnoho iného,” potvrdila.

V súčasnosti sú služby DCOM prístupné pre vyše 70 percent obcí a miest a ďalšie rozšírenie sa pripravuje. Aktuálny zoznam je dostupný na stránke www.dcom.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.01.2021
Rezervačný systém zjednoduší samosprávam proces testovania
Združenie miest a obcí Slovenska prichádza medzi samosprávy s jedinečnou ponukou. Ide o rezervačný systém Bookio na pomoc pri testovaní obyvateľov. Tento modul uľahčí prihlasovanie ľudí na testovanie, zlepší plánovanie pre mestá a obce a výrazne zvýši bezpečnosť a efektivitu samotného testovania.
viac
06.07.2021
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.
viac
21.12.2021
Už desať rokov pomáhame obciam zvládať výzvy digitalizácie
„Kým v minulosti brali obce elektronizáciu často ako nutné zlo, dnes sa už situácia mení. Aj zamestnanci samospráv si uvedomujú, že digitalizácia im šetrí aj peniaze,“ hovorí výkonná riaditeľka združenia DEUS Katarína Lešková.
viac
12.03.2022
DCOM sa rozširuje, profitovať z toho budú aj dodávatelia informačných systémov
Líder medzi informačnými systémami obcí a miest – DCOM – bude už onedlho pripájať stovky nových zákazníkov. Umožnia to dva projekty plošného rozšírenia zamerané na rôzne cieľové skupiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %