Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.07.2020 06:10

Považské múzeum pozýva na večernú prehliadku hradu Strečno


Fraňove pletky.


Fraňove pletky je názov večernej zážitkovej prehliadky, ktorá sa 8. augusta uskutoční na Hrade Strečno.


Najnavštevovanejšia expozícia Považského múzea v Žiline je počas letných prázdnin otvorená každý deň. Hoci tento rok nebudú tradičné nočné prehliadky, organizátori sa predsa len rozhodli potešiť svojich návštevníkov a pripravili pre nich niečo špeciálne.

Druhú augustovú sobotu ich čaká príbeh najznámejších majiteľov hradu Žofie Bosniakovej a Františka Vešeléniho. „Manželia vedú celkom pokojný život. Keď však do služby na hrad zavítajú dve nové, domýšľavé slúžky, Terezka a Marianka, takmer všetko je zrazu hore nohami... Bol Fraňo skutočne neverný alebo sú to len klebety? Príďte sa na vlastné oči presvedčiť, ako nevinné povedačky už v minulosti hýbali svetom a vychutnajte si jedinečnú atmosféru večerného hradu,“ pozýva autorka scenára Katarína Maršalová z divadelno-hravého zoskupenia Razca, ktoré pôsobí pri Považskom múzeu v Žiline.

Počas prehliadky uvidia záujemcovia všetky tajomné zákutia stredovekého hradu. Lákadlom bude aj zrekonštruovaná kaplnka, kde sa nachádza figurína Žofie Bosniakovej. V sakristii sú dokonca vystavené kamenné fragmenty z jej náhrobnej platne. „Svätica zo Strečna, ako sa často nazýva, bola najvýraznejšou osobnosťou spájanou s hradom Strečno. Aj preto sme sa rozhodli venovať túto prehliadku práve príbehu jej života s Františkom Vešelénim. Bola to veľmi srdečná, štedrá a obetavá žena, ktorá bola obľúbená aj medzi poddanými. Venovala im nielen čas, ale i peniaze a pomáhala všetkým, ktorí to potrebovali. Jej manžel bol často na cestách a tak vznikali rôzne dohady, ktoré sa stali námetom aj na našu prehliadku,“ doplnila správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová.

Na prehliadku je možné ísť len v rúšku a dodržiavať hygienické pokyny. Vstupy sú každú pol hodinu od 18. do 21. h, počet osôb je obmedzený. Cena základného vstupného je 6,60 €, zľavnené vstupné bude za 3,30 €. Lístky je možné zakúpiť len prostredníctvom www.predpredaj.sk.

Viac informácií nájdete na www.pmza.sk

Autor: (Magdaléna LACKOVÁ, hovorkyňa Pov. Múzea v Žiline)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2019
Slovenskí a českí drotárski majstri sa zídu v Budatínskom hrade
Drotárski majstri zo Slovenska a Česka sa budúci piatok (21. 6.) a v sobotu (22. 6.) zídu v areáli Budatínskeho hradu v Žiline na XXVIII. stretnutí drotárskych majstrov. TASR o tom informovala marketingová pracovníčka Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.
viac
10.10.2019
Budatínsky rínok láka rozmanitosťou
Otváranie novej expozície, krst knihy, drotárska rozprávka, hudobný program, remeselný jarmok. V nedeľu 20. októbra to bude v areáli Budatínskeho hradu naozaj pestré. So sezónou sa rozlúčime na tradičnom Budatínskom rínku.
viac
29.11.2019
Považské múzeum v Žiline pozýva na svoj decembrový program
Príďte si pozrieť stále expozície Budatínskeho hradu a jeho kaplnky ako aj Drotársky pavilón. Okrem toho sú pre návštevníkov pripravené zaujímavé a lákavé podujatia.
viac
29.03.2021
Budatínsky hrad bude na Veľkú noc svietiť na modro
Považské múzeum v Žiline sa aj tento rok zapojí do kampane na pomoc ľuďom s autizmom. Svetovým dňom povedomia o autizme je 2. apríl, no Budatínsky hrad bude svietiť na modro počas celých veľkonočných sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %