Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
19.11.2021 08:00

Pomník mieru na Mierovom námestí opravili


Snímka zdroj: (tasr).


Pomník mieru na Mierovom námestí v Prievidzi sa dočkal opravy. Reštaurátorské práce na pylóne a bronzovej soche zabezpečila samospráva i z dotácie od Úradu vlády SR. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.


"Cieľom opravy Pomníka mieru bolo zreštaurovať obkladové platne pylóna a prečistiť bronzovú sochu umiestnenú na pomníku. Vplyvom poveternostných podmienok totiž došlo k jeho výraznému znehodnoteniu," načrtol Ďureje.

Akademický sochár Dušan Hagara zreštauroval obkladové platne pylóna. Súčasťou prác bola aj obnova uchytenia kamenných obkladových platní, ako aj spárovanie základového stupňa a pylónu. "Na bronzovej soche boli vykonané odborné reštaurátorské práce, ako lokálne prečistenie povrchov, patiny," doplnil hovorca mesta.

Mesto realizovalo opravu pomníka s finančnou podporou Úradu vlády SR, ktorý mu na tento účel poskytol dotáciu vo výške 3200 eur.

Pomník mieru postavili na počesť oslobodenia mesta Prievidza. "Jeho kompozícia je vytvorená z betónového podstavca a piliera, ktoré sú obložené kamennými žulovými platňami. Na vrchole piliera stojí bronzová socha ženy so zdvihnutými rukami, zobrazujúca víťazstvo a mier. Autorom pomníka je akademický sochár František Gibala," dodal Ďureje.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2021
V roku 2021 chystá B. Štiavnica aj niekoľko väčších investícií
Mesto Banská Štiavnica ešte nemá schválený rozpočet na rok 2021, poslanci o ňom budú hlasovať na niektorom z najbližších mestských zastupiteľstiev. Potvrdila to primátorka Nadežda Babiaková s tým, že v návrhu rozpočtu sa našiel priestor aj na niekoľko väčších investícií.
viac
11.08.2021
Technické služby opravovali verejné športoviská
Technické služby mesta Prievidza v letných mesiacoch vykonávali opravy športových ihrísk. Na základe revízií bola realizovaná najmä obnova čiar a opravy oplotení jednotlivých športovísk.
viac
11.06.2022
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu
Hornonitrianske folklórne slávnosti opäť oslávia ľudové umenie regiónu. Dejiskom hlavného programu 36. ročníka podujatia, ktoré sa uskutoční od 21. do 25. júna, bude Námestie slobody v Prievidzi. TASR o tom informovala Martina Richter z Regionálneho kultúrneho centra v Prievidzi.
viac
05.09.2022
Vďaka spolupráci s dobrovoľníkmi a ďalšími subjektmi obnovili dva mosty
Spolupráca s dobrovoľníkmi, firmami a neštátnymi vlastníkmi pozemkov priniesla od začiatku leta do Západných Tatier dva vynovené mosty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %