Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
15.12.2021 12:25

Petržalka odkúpi objekt v Slnečniciach na zriadenie novej škôlky


Ilustračná snímka: (tasr).


V bratislavskej Petržalke by mala v budúcnosti pribudnúť nová materská škola (MŠ), tentoraz v zóne Slnečnice. Jej kapacita by mala byť približne 70 detí.


Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili kúpu súkromnej budovy za milión eur s DPH. Kúpa objektu a pozemkov na Fialovej ulici bude hradená z poplatku za rozvoj z tejto lokality, ktorý sa na účet mestskej časti pripíše v roku 2022.

"Som rád, že vzájomná dohoda padla na úrodnú pôdu. Je to významný krok, ktorým prispejeme k lepšej kvalite života obyvateľov Slnečníc, ktorí budú môcť umiestniť svoje deti v dostupnej vzdialenosti, a zároveň odľahčíme kapacity v okolitých materských školách," skonštatoval starosta Petržalky Ján Hrčka. Potreba zriadiť škôlku v danej lokalite bola nárastom počtu obyvateľov, najmä mladých rodín s deťmi, citeľná.

Miestne zastupiteľstvo už v minulosti prijalo materiál, ktorým chce dať developerom signál o spolupráci. Poslanecký zbor odsúhlasil, že minimálne 80 percent finančných zdrojov vyzbieraných na daných územiach cez poplatok za rozvoj bude vracať späť do týchto území práve z dôvodu verejných materských a základných škôl. Tie budú vo vlastníctve mestskej časti. Samospráva očakáva racionálne návrhy a diskusiu s developermi o výstavbe škôl a škôlok. "Diskusia nasleduje aj v ďalšej časti Slnečníc, kde je enormná potreba základnej školy. Rozhovory sa už začali," podotýka mestská časť.

Využitie budovy na zriadenie škôlky reaguje na aktuálnu demografiu obyvateľov. Do budúcna nemusí byť vylúčená zmena využitia objektu, ak si to bude demografická vlna vyžadovať. V prípade potreby by tam mohlo vzniknúť napríklad zariadenie pre seniorov.  Pôvodná ponuka developera bola viac ako 1,749 milióna eur, viacerými rokovaniami bola znížená na milión eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2016
Obec Skačany chce zatepliť budovu telocvične za viac ako 100 000 eur
Rekonštrukciu telocvične pri miestnej základnej škole s materskou školou v podobe zateplenia jej budovy i výmeny okien plánuje samospráva Skačian v okrese Partizánske. Projekt vyčíslila na viac ako 100 000 eur, o prostriedky na jeho financovanie sa uchádza z mimorozpočtových zdrojov.
viac
08.12.2020
Na Budulovskej ceste pribudnú priestory MŠ
Rozšírením kapacít o Materskú školu (MŠ) na Budulovskej ceste má v Moldave nad Bodvou pribudnúť ďalších 60 miest pre predškolákov.
viac
27.02.2021
Petržalka chce kúpiť budovu pre novú škôlku na Slnečniciach
Rozširovanie siete verejných materských a základných škôl by mala byť priamo úmerná novej výstavbe. Toto platí najmä v prípade kedy vznikajú nové štvrte mesta s tisíckami bytov a obyvateľov.
viac
04.07.2022
V poradí 27. škôlka v Petržalke je opäť o čosi bližšie k realite
Jej budovu na Fialovej ulici v lokalite Slnečnice odovzdal developer minulý týždeň mestskej časti, ktorá ju odkúpila za milión eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %