Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
08.10.2021 03:20

Oslavy Dňa obce v Devínskej Novej Vsi


Ilustračný výrez plagátu


V dňoch 9. a 10. októbra 2021 sa v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves uskutočnia oslavy Dňa obce pri príležitosti 570. výročia prvej písomnej zmienky o Devínskej Novej Vsi. Devínska Nová Ves pripravila bohatý kultúrny program plný symbolov a historických odkazov.


 V Múzeu kultúry Chorvátov bude vystavený vzácny archívny dokument, ktorý je prvou písomnou zmienkou o Devínskej Novej Vsi. Vyvrcholením osláv Dňa obce bude ocenenie osobností Devínskonovoveskou holubicou.

Devínskonovovešťania začnú oslavy už v piatok, 8. októbra, sadením stromov na Istrijskej ulici. Pred Múzeom kultúry Chorvátov zasadia lipu, platan a olivovník. Lipa a platan patrili odnepamäti k stromom krášliacim devínskonovoveský chotár. Olivovník odkazuje zase na unikátnu históriu Devínskej Novej Vsi, ktorá má chorvátske korene. V sobotu, 9. októbra 2021, budú oslavy pokračovať inštalovaním nového umelecké diela. Bude to Erb Devínskej Novej Vsi od autora Braňa Pokorného. Dielo v sebe ukrýva dva historické odkazy. Je zhotovené zo starého náradia, ktoré mestskej časti darovali obyvatelia Devínskej Novej Vsi. Bude osadené na Istrijskej ulici a orientované na ulicu Na mýte, smerom do Rakúska. „Devínsku Novú Ves spájal kedysi s Rakúskom drevený most. Dnes ho nahradil Cyklomost slobody, ktorý obnovil priame spojenie Devínskej Novej Vsi s Rakúskom a zahraničím, ale čo je podstatné, opäť spojil hlavne ľudí rôznych národov a národností. Ľudia sú dôležití. Minulosť aj prítomnosť sa skladá z toho, čo urobili ľudia,“ povedal starosta mestskej časti Bratislava Devínska Nová Ves Dárius Krajčír. Pri tejto príležitosti sa uskutoční aj odhalenie pamätnej tabule pri Cyklomoste slobody, ktorá je venovaná autorovi projektu, architektovi Milanovi Beláčkovi.

Bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves ponúkne obyvateľom aj návštevníkom unikátnu možnosť pozrieť sa počas víkendu v Múzeu kultúry Chorvátov na historickú listinu, ktorá je prvou písomnou zmienkou o Devínskej Novej Vsi. Touto listinou sa poďakoval Ján Huňady Bratislavčanom, že sa nepoddali jiskrovcom a zabránili obsadeniu Bratislavy. V datovacej formulke na historickom dokumente je uvedené, že sa to stalo v roku 1451 v Novej Vsi. „Táto Nová Ves je Devínskou Novou Vsou, nakoľko jiskrovci mali svoje štáby v  Stupave alebo v  Marcheggu a iná Nová Ves tu nikde blízko nie je. Je to naozaj nevyvrátiteľná zmienka,“ povedal PhDr. Jozef Klačka, osobnosť celoslovenského významu, historik a archivár, rodák z Devínskej Novej Vsi, ktorý objavil tento jedinečný dokument v Archíve mesta Bratislavy. Historický dokument sa dostane do Devínskej Novej Vsi vďaka spolupráci Devínskej Novej Vsi, Slovenského národného múzea a Archívu mesta Bratislavy, ktorý zapožičal vzácnu listinu na dva dni ako dar k oslavám Dňa obce.

Devínska Nová Ves je jedinečným miestom pre život, s bohatým kultúrnym aj prírodným dedičstvom. Preto je súčasťou víkendového programu návšteva pamätníkov, ktoré poukazujú na historické udalosti a predstavujú kultúrne a duchovné dedičstvo Devínskej Novej Vsi.  Uskutoční sa aj komentovaná prechádzka Devínskou Kobylou, ktorú pripravilo Ekocentrum. Pre rodiny s deťmi bude na železničnej stanici, počas soboty dvakrát, pristavený historický vlak, ktorý ich odvezie do Kuchyne a späť. Železničná stanica v Devínskej Novej Vsi je totiž spolu s lamačskou, najstaršou stanicou na Záhorí. Na železničnej stanici, pri Cyklomoste slobody a na Námestí Jána Kostru bude znieť komorná hudba, na Jablkovom hodovaní si prídu na svoje mlsné jazýčky a koleso a reťazový kolotoč poskytnú nádherné výhľady na Devínsku Novú Ves a jej okolie. 

V nedeľu 10. októbra 2021 bude v kostole Ducha Svätého v Devínskej Novej Vsi bohoslužba, spojená s požehnaním zástav Devínskej Novej Vsi a Dobrovoľného hasičského zboru. O 14.51 hod., čas štartu je odkazom na rok 1451, sa začne sprievod  historických vozidiel, ktoré prejdú po trase Eisnerova-Istrijská-Opletalova-Jána Jonáša, s krátkym zastavením na Istrijskej ulici. 

Vyvrcholením osláv Dňa obce bude udeľovanie ocenení Devínskonovoveská holubica významným osobnostiam Devínskej Novej Vsi, ktoré sa svojím celoživotným dielom zaslúžili o rozvoj, zveľaďovanie a reprezentáciu Devínskej Novej Vsi. „ Je veľmi dôležité, aby sme poznali a oceňovali ľudí, ktorí pracujú pre iných za lepší život, za lepšie prostredie, za zachovanie kultúrnych hodnôt. Je potrebné oceniť tých, ktorí robia dobré meno miestu, kde sa narodili alebo žijú. Tých, ktorí vytvárajú hodnoty, ktoré nás všetkých prežijú, “ povedal starosta Dárius Krajčír.

Víkend v Devínskej Novej Vsi, poriadaný k 570. výročiu prvej písomnej zmienky o Devínskej Novej Vsi, bol pripravený s ohľadom na aktuálnu situáciu na Slovensku aj vo svete, preto sa takmer všetky podujatia uskutočňujú v exteriéroch.

PROGRAM OSLÁV DŇA OBCE

PIATOK 8. 10. 2021 

14.00 h Sadenie stromov na Istrijskej ulici pri Múzeu kultúry Chorvátov. Sadiť budeme lipu, platan a olivovník - stromy, ktoré sú odkazom na devínskonovoveskú históriu.

SOBOTA 9. 10. 2021

8.00 - Inštalácia diela  Erb Devínskej Novej Vsi od Braňa Pokorného.  Dielo bude osadené na Istrijskej ulici, s orientáciou na ulicu Na mýte, smerom do Rakúska. Je  zhotovené zo starého náradia, ktoré darovali obyvatelia Devínskej Novej Vsi.

12.00 - 17.00 h - Vystavenie originálneho dokumentu z roku 1451, obsahujúceho prvú písomnú zmienku o Devínskej Novej Vsi, v Múzeu kultúry Chorvátov na Istrijskej ulici. Jedinečná príležitosť vidieť listinu, ktorou Ján Huňady poďakoval Bratislavčanom za statočnú obranu mesta. 

09.05 - 10.56 h  11.25 - 13.21 h - Jazda nostalgickým vlakom zo železničnej stanice Devínska Nová Ves do Kuchyne na Záhorí, a späť. Devínska Nová Ves má jednu z najstarších železníc, ktorá fungovala na tomto území.

11.00 – 15.00 h   - Jablkové hodovanie  Pre mlsné jazýčky bude na nádvorí knižnice na Istrijskej ulici bohatá ponuka výrobkov z jabĺk.  Atrakcie na Istrijskej ulici. Koleso a reťazový kolotoč poskytnú nádherné výhľady na Devínsku Novú Ves a jej okolie.

14.00 h - Na Sandbergu sa začína exkurzia po Devínskej Kobyle, ktorú poriada Ekocentrum. Rodiny s deťmi sa môžu prejsť krásnou prírodou s bohatou históriou.

15.00 h – 16.00 h - Komorné koncerty pod oknami železničnej stanice v Devínskej Novej Vsi, pri Cyklomoste Slobody a na Námestí Jána Kostru. Účinkujú Adventure Strings, Lenka Molčányiová & Miloš Biháry, La Jana & Her Cats. Koncerty sa uskutočnia vďaka podpore BTB (Bratislava Tourist Board - Bratislavská organizácia cestovného ruchu).

18.00 h -  Popamätníkoch Devínskej Novej Vsi Uctíme si miesta, ktoré poukazujú na historické udalosti a predstavujú kultúrne a duchovné dedičstvo Devínskej Novej Vsi. 

NEDEĽA 10. 10. 2021

12.00 - 17.00 h  - Vystavenie originálneho dokumentu prvej písomnej zmienky o Devínskej Novej Vsi v Múzeu kultúry Chorvátov na Istrijskej ulici 11.00 h  - Bohoslužba v kostole Ducha Svätého v Devínskej Novej Vsi pri príležitosti 570. výročia prvej písomnej zmienky, spojená s požehnaním zástav Devínskej Novej Vsi a Dobrovoľného hasičského zboru. Atrakcie na Istrijskej ulici. Koleso a reťazový kolotoč poskytnú nádherné výhľady na Devínsku Novú Ves a jej okolie.

14.51 h  - (čas štartu je odkazom na rok 1451) Sprievod  historických vozidiel, veteránov, cez Devínsku Novú Ves, po trase Eisnerova-Istrijská-Opletalova- Jána Jonáša, s krátkym zastavením na Istrijskej ulici. 

17.00  - Udeľovanie ocenení Devínskonovoveská holubica Vyvrcholením osláv Dňa obce bude udeľovanie ocenení Devínskonovoveská holubica významným osobnostiam Devínskej Novej Vsi. Priamy prenos, so začiatkom o 17.00 hod., zabezpečuje Devínskonovoveská televízia.

Viac informácií o prvej písomnej zmienke o Devínskej Novej Vsi nájdete v rozhovore s PhDr. Jozefom Klačkom, držiteľom ocenenia Devínskonovoveská holubica.   DEVEX oktober 2021 web.pdf

Autor: (ts-Devínska Nová Ves)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.08.2019
Organizátori finišujú s prípravami dní mesta a remeselného trhu
V Spišskej Novej Vsi finišujú prípravy na Dni mesta a 24. ročník Trhu ľudových remesiel.
viac
11.11.2019
BSK: Víkend zatvorených hraníc sa blíži
O desať dní sa symbolicky na zatvoria hranice medzi slovenskou a rakúskou stranou a to na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý sa opäť stane spomienkovým miestom na obete režimu Železnej opony.
viac
04.09.2021
V Devínskej Novej Vsi bude počas víkendu Festival chorvátskej kultúry
Tento víkend bude v Bratislave v znamení slovensko-chorvátskeho stretnutia. Okrem futbalového súboja národných reprezentácií na Tehelnom poli sa v Devínskej Novej Vsi uskutoční 32. ročník Festivalu chorvátskej kultúry.
viac
12.11.2022
Víkend zatvorených hraníc
Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi si už tento víkend pripomenieme dôležitý moment našej histórie. Po siedmy raz sa symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Víkend zatvorených hraníc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %