Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
21.08.2019 09:25

Organizátori finišujú s prípravami dní mesta a remeselného trhu


Ilustračná snímka, zdroj: Slovakregion


V Spišskej Novej Vsi finišujú prípravy na Dni mesta a 24. ročník Trhu ľudových remesiel.


„Od piatku 23. do soboty 24. augusta je pripravený program pre malých aj veľkých. Deti sa môžu tešiť napr. na rozprávky Bábkového divadla spod Spišského hradu, predstavenia „Dračí príbeh“ a „Luciin príbeh“ Divadelnej spoločnosti z Prievidze a tiež predstavenie „Živá voda“ v podaní Teátra Komika,“ priblížila Andrea Jančíková z kancelárie primátora.  

Dodala, že skupina historického šermu Žoldnieri uvedie pútavé a poučné vystúpenia z obdobia 16. storočia „Majstri šermu“ a predstavenie „Landsknechti“. Šermiari návštevníkov prevedú aj známym Storočím pary, obdobím elegantných dám a gentlemanov bojujúcich za svoju česť v predstavení „Historky 19. storočia“.       

„Chýbať nebude ani ohňová show skupiny Aramis a vystúpenie spišskonovoveských historických šermiarov zo zoskupenia Jago. Pozvanie prijali i obľúbení sokoliari z Banskej Štiavnice,“ doplnila Jančíková.       

Návštevníci sa môžu tešiť aj na rôzne hudobné vystúpenia, v piatok to bude koncert ranno-stredovekej hudby Prastrom a večer vystúpi spišskonovoveská kapela Karavana. „Som rád, že práve počas dní nášho mesta môžeme v 22. roku existencie uviesť najnovšie CD s názvom BLa bla bla. Do života ho uvedú môj syn Jakub a dcéra nášho bubeníka Kamila,“ prezradil líder kapely Ján Bugoš.       

Originálny akustický prejav, nezameniteľný zásluhou variabilného využívania množstva etnických hudobných nástrojov od Karpát cez Euroáziu až po hudobný inštrumentár exotických kultúr sveta, uvedie v sobotu hudobné zoskupenie KarpaTON.       

„Žiaľ, z dôvodu nedávneho úmrtia speváka a zakladateľa skupiny Hex Petra Dudáka sa plánovaný koncert tejto obľúbenej kapely v sobotu večer neuskutoční. Podarilo sa nám však zabezpečiť vystúpenie Roba Opatovského s kapelou,“ upozornila na zmenu hlavného koncertu Jančíková.       

Počas osláv sa i tento rok návštevníci dozvedia niečo z histórie mesta. Peter Karpinský spoločne s hercami Divadla teatrálnej skratky predstaví momentky zo života Gustáva a Anny Matzovcov v divadelnom predstavení „Nehýbte sa, prosím“. „Ako už z názvu predstavenia vyplýva, ide o priblíženie čias, kedy v našom meste pôsobil významný fotoateliér. Gustáv Matz sa venoval predovšetkým portrétnej fotografii, fotografoval však aj naše mesto, Vysoké Tatry a mnohé pamiatky a udalosti na Spiši,“ priblížila Jančíková. Doplnila, že v čase rozkvetu mal ateliér 30 pracovníkov a väčšina z nich bola telesne postihnutá, keďže aj sám Matz bol takto znevýhodnený.       

Počas Dní mesta sa uskutoční aj tzv. Ružový pochod, ktorý organizuje Občianske združenie Venus. Je zameraný na zvýšenie povedomia o ochorení, prevencii, pomoci pacientkám so ženským onkologickým ochorením. V rámci Trhu ľudových remesiel sa predstaví viac ako stovka remeselníkov. Chýbať nebudú ukážky spracovania ľanu, keramiky, tkania, kováčskeho remesla a veľa ďalších či už tradičných, ale i tých novodobejších.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Počas Dní mesta priblížia požiar námestia i kostola
Najbližší víkend (25. - 27.8.) sa uskutočnia v Spišskej Novej Vsi Dni mesta a 22. trh ľudových remesiel. Ľudia sa budú môcť prostredníctvom divadelnej hry dozvedieť informácie o požiari námestia a katolíckeho kostola z rokov 1848 a 1849.
viac
17.08.2019
Obec opäť ožije letným festivalom, ponúkne šport i folklór
Diviacka Nová Ves (okres Prievidza) opäť po roku ožije letným festivalom. Už 16. ročník podujatia ponúkne od 23. do 25. augusta vystúpenia folkloristov a kapiel, futbalový zápas či kulinársku súťaž.
viac
28.04.2020
Pamätnú knihu mesta Spišská Nová Ves zo 14. storočia zreštaurovali
Pamätnú knihu mesta Spišská Nová Ves z rokov 1383 až 1632 zreštaurovali. Ako povedal riaditeľ Štátneho archívu v Košiciach Richard Pavlovič, obsahuje jeden z troch najstarších zápisov v mestskej knihe na Slovensku, zapísané je v nej aj takzvané spišské právo - Zipser Wilkür.
viac
26.08.2021
Dni mesta ponúknu vystúpenie šermiarov a ohňovú šou
Vystúpenie šermiarov, ohňová šou i dobová hudba budú súčasťou programu v rámci Dní mesta, ktoré sa v Spišskej Novej vsi uskutočnia v piatok (27. 8.) a v sobotu (28. 8.).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %