Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.11.2019 08:05

BSK: Víkend zatvorených hraníc sa blíži


Ilustračný výrez plagátu


O desať dní sa symbolicky na zatvoria hranice medzi slovenskou a rakúskou stranou a to na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý sa opäť stane spomienkovým miestom na obete režimu Železnej opony.


Podujatie Víkend zatvorených hraníc, ktorého organizátorom je Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa, sa uskutoční 17. novembra 2019 od 10:00 do 17:00 hodiny.

„Každoročne si pripomíname tento dôležitý medzník našich dejín. Tento rok je to zároveň 30. výročie od Nežnej evolúcie. Je to spomienka na všetkých, ktorí nám umožnili slobodnejší a demokratickejší život. Zároveň je to pre nás všetkých aj možnosť zamyslieť sa nad tým, čo znamená sloboda, uvedomiť si, aké šťastie, že ju máme a že by sme si ju mali viac vážiť a nebrať ju ako samozrejmosť. Je však našou povinnosťou si dobu neslobody pripomínať a ukazovať aj tým, ktorí ju nezažili, ako vyzerala taká triviálnosť, ako prechod cez hranice,“ zdôraznil bratislavský župan Juraj Droba.  

Podujatie Víkend zatvorených hraníc sa uskutoční už po štvrtý raz na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi. Hranice sa symbolicky uzatvoria ráno o 10:00 hodine a opäť sa otvoria o 18:00 hodine. Cez hranice sa bude možné dostať len s "cestovnou doložkou", ktorú vám organizátori pomôžu na mieste vybaviť. Vyvrcholením spomienkového podujatia bude sviečkový pochod k Pamätníku "Obetí železnej opony", ktorý sa začne o 17:00 hodine čítaním mien obetí železnej opony. 

Počas dňa sa môžu návštevníci zúčastniť aj zaujímavých prednášok v priestoroch Bar Grill tenis pri Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi o 13:00, 14:30 a 16:00 hodine. Na tému Úteky cez Železnú oponu povie viac Peter Mikle z Ústavu pamäti národa. Rastislav Šenkirik zase pripomenie historický aspekt Sna o slobode, ktorý roztrhala svorka útočných psov a Peter Mikle z Ústavu pamäti národa ešte porozpráva o tom ako sa vybavovala cesta do zahraničia za socializmu. Okrem prednášok si organizátori pripravili aj rôzne edukačné kvízy.

Pristaviť sa môžete aj pri makete signálnej steny pod Cyklomostom slobody, ktorú vybudoval Bratislavský samosprávny kraj na základe nákresov a fotografií v rámci odbornej spolupráce s Ústavom pamäti národa. Predstavuje ukážku ostro stráženej hranice rozdeľujúcej Európu a prekážok, ktoré museli prekonať ľudia túžiaci po živote na Západe. Nájdete tam typické valce ostnatého drôtu či protitankové prekážky, ktoré pohraničiari používali na zabránenie útekom.

Príďte si s nami aj vy pripomenúť dôležitý moment našej histórie. Vidíme sa 17. novembra 2019 na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi.

Autor: (ts-BSK-Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
Víkend zatvorených hraníc už v sobotu
Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa už po tretí raz pripravili Víkend zatvorených hraníc ako sprievodné podujatia Festivalu Slobody.
viac
20.11.2019
Návštevnosť na Cyklomoste lámala 17. novembra rekordy
Cez Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi prešlo počas nedele vyše 3 000 návštevníkov. Tí sa prišli pozrieť na symbolicky zatvorené hranice medzi Slovenskom a Rakúskom.
viac
08.10.2021
Oslavy Dňa obce v Devínskej Novej Vsi
V dňoch 9. a 10. októbra 2021 sa v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves uskutočnia oslavy Dňa obce pri príležitosti 570. výročia prvej písomnej zmienky o Devínskej Novej Vsi. Devínska Nová Ves pripravila bohatý kultúrny program plný symbolov a historických odkazov.
viac
12.11.2022
Víkend zatvorených hraníc
Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi si už tento víkend pripomenieme dôležitý moment našej histórie. Po siedmy raz sa symbolicky uzatvoria hranice medzi Slovenskom a Rakúskom. Víkend zatvorených hraníc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %