Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
11.12.2021 09:25

Obnovenú renesančnú zvonicu posvätili, bude slúžiť ďalším generáciám


Vrchná časť renesačnej zvonice v Kežmarku z roku 1591, ktorú sa nedávno podarilo obnoviť. FOTO TASR - Adriána Hudecová


Renesančnú zvonicu v Kežmarku v piatok po obnove slávnostne posvätil administrátor spišskej diecézy Ján Kuboš. Na jej obnovu šlo viac ako 410.000 eur, rekonštrukcia bola rozdelená do dvoch fáz a začala v marci.


„Je to veľká vec, keď si uvedomujeme, že tu nejde o desaťročia, ale storočia a môžeme si tak uvedomiť hodnotu diela, ktoré nám tu zanechali naši predkovia. Je vidieť, že dbali o to, aby táto zvonica mala svoju hodnotu aj zvonku a nielen zvnútra,“ zhodnotil Kuboš.       

Samospráva získala na rekonštrukciu dotáciu z dvoch výziev Prešovského samosprávneho kraja takmer 250.000 eur. Zvyšok dofinancovala zo svojich zdrojov. „Pre nás je zvonica dedičstvom a je potešením, keď sa nám podarí takýto skvost, národnú kultúrnu pamiatku, obnoviť. Touto renováciou bude ďalej plniť svoj účel, zachovali sme ju pre ďalšie generácie a zároveň sa stáva jednou z historických dominánt mesta,“ skonštatoval primátor Kežmarku Ján Ferenčák.       

Prvá fáza obnovy sa okrem iného týkala opravy a náterov fasády a tiež položenia zámkovej dlažby. Zreštaurovaná bola aj nástenná maľba. Druhá fáza zahŕňala rekonštrukčné a reštaurátorské práce zamerané na sgrafitovú výzdobu a historické omietky. Renovácie sa dočkal tiež kamenný portál so schodmi. Zvonica bola naposledy rekonštruovaná v roku 1999.       

Kežmarská zvonica je najstaršia a zároveň sa radí medzi najkrajšie na Spiši. Bola postavená v tesnej blízkosti Baziliky sv. Kríža v centre mesta v roku 1591. Zvonicu zdobí renesančná štítková atika s erbmi cisárskeho habsburského rodu, Uhorska a mesta Kežmarok. Najstarší zvon, ktorý sa v nej nachádza, je z roku 1525 a pred postavením zvonice bol pravdepodobne vo veži susediaceho kostola. Podobné zvonice sú napríklad v Strážkach, Spišskej Belej, Vrbove, Spišskej Sobote či v Poprade.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2018
Mesto Spišská Belá pokračuje aj v tomto roku v obnove historickej zvonice
Mesto Spišská Belá pod Tatrami pokračuje aj v tomto roku v rekonštrukcii tamojšej renesančnej zvonice, ktorá patrí medzi jednu z najvyšších na Slovensku.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
20.03.2021
Kežmarok začína s obnovou renesančnej zvonice
Mesto Kežmarok začína s rekonštrukciou zvonice, ktorej vznik sa datuje do roku 1515. Informovala o tom Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mesta s tým, že odovzdávanie renesančnej zvonice na komplexnú obnovu exteriéru sa konalo v piatok.
viac
19.09.2022
Roky chátrajúca zvonica Rožňavskej kalvárie sa dočkala rekonštrukcie
Zrekonštruovanú vstupnú bránu do areálu kalvárie požehnal počas slávnostného predstavenia zvonice rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik. Informoval o tom Jozef Kopor z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %