Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.03.2021 03:00

Kežmarok začína s obnovou renesančnej zvonice


Ilustračná snímka


Mesto Kežmarok začína s rekonštrukciou zvonice, ktorej vznik sa datuje do roku 1515. Informovala o tom Barbora Sosková z oddelenia komunikácie a propagácie mesta s tým, že odovzdávanie renesančnej zvonice na komplexnú obnovu exteriéru sa konalo v piatok.


Ako ozrejmila, celkový rozpočet rekonštrukcie je vo výške 410.404,42 eura, pričom samospráva získala 247.401 eur ako podporu cez dve výzvy z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Zvyšok dofinancuje mesto z vlastných zdrojov.       

„Zvonica sa nachádza v centre mesta a stojí v tesnej blízkosti Baziliky sv. Kríža, ktorej dejiny siahajú do 13. storočia a ktorá je často navštevovaná nielen domácimi, ale aj zahraničnými turistami. Je právom považovaná za najkrajšiu kampanilu na Spiši a teším sa, že ju obnovíme a uchováme tak kultúrne dedičstvo pre ďalšie generácie,“ uviedol primátor Ján Ferenčák. Na predávaní symbolického kľúča k zvonici sa okrem primátora zúčastnil aj predseda PSK Milan Majerský. Farár a rímskokatolícky dekan farnosti Kežmarok František Trstenský zvonicu pred odovzdaním ešte požehnal.

Rekonštrukcia zvonice je rozdelená na dve fázy, ktoré budú realizované v nadväznosti na seba. Prvá podľa Soskovej pozostáva z opravy a náterov fasády, kladenia pochôdzej, vonkajšej zámkovej dlažby s podkladovými vrstvami systému štrkodrvy a geotextílie a opravy oplechovania parapetov. Súčasťou fasády je nástenná maľba, ktorá si vyžaduje reštaurátorský prieskum a následné reštaurátorské opravy.       

„V druhej fáze sú zahrnuté rekonštrukčné a reštaurátorské práce zamerané na reštaurovanie sgrafitovej výzdoby a historických omietok, nanesenie farebnej povrchovej úpravy, lazúr a v neposlednom rade reštaurovanie kamenného portálu so schodmi,“ opísala Sosková.       

Stavba zvonice má pôdorys štvorca, v jej vnútri sú na drevenej konštrukcii zavesené tri zvony, pričom najstarší je z roku 1525. Na troch stranách fasády sa nachádzajú veľké arkádové zvukové okná. Na južnej strane sú umiestnené strieľne, stavba mala v minulosti fortifikačný charakter. Sgrafitová výzdoba mala podľa tradície zlatý podklad, preto ju nazývali zlatou vežou. Zvonicu zdobí renesančná štítková atika s erbmi cisárskeho habsburského rodu, Uhorska a mesta Kežmarok.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
28.10.2020
Renesančnú zvonicu začnú rekonštruovať na jar budúceho roka
Renesančnú zvonicu v Kežmarku začnú v ďalšej etape rekonštruovať na jar budúceho roka. Mesto vďaka úspešnému projektu druhý rok pokračuje v obnove národnej kultúrnej pamiatky, ktorá sa datuje do roku 1515.
viac
11.12.2021
Obnovenú renesančnú zvonicu posvätili, bude slúžiť ďalším generáciám
Renesančnú zvonicu v Kežmarku v piatok po obnove slávnostne posvätil administrátor spišskej diecézy Ján Kuboš. Na jej obnovu šlo viac ako 410.000 eur, rekonštrukcia bola rozdelená do dvoch fáz a začala v marci.
viac
17.06.2022
Dve stredné školy na Spiši prechádzajú veľkou obnovou v rámci iniciatívy CuRI
Stredné školy v Kežmarku a v Starej Ľubovni rekonštruujú v rámci iniciatívy Catching-up Regions (CuRI) na podporu dobiehajúcich regiónov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %