Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.05.2020 11:00

O snoch vedcov a plastoch


Ilustračná snímka.


Snom vedcov sa v posledných rokoch stalo vytvorenie plastu, ktorý by sa po „odslúžení“ rozložil v životnom prostredí a neostala po ňom žiadna stopa.


Potešujúcim faktom je, že v konkurencii desiatok či stoviek nápadov z celého sveta reprezentujú naši chemici serióznym prístupom k tejto problematike absolútny vrchol.

Plasty (syntetické alebo semisyntetické polymérne organické materiály) plniace oceány, ktoré ako mikroplasty končia v potravinovom reťazci človeka, prípadne sa dlhé roky rozkladajú v pôde alebo pri spaľovaní sa z nich uvoľňujú emisie, by podľa environmentálnych odborníkov mali mať pred sebou maximálne dvadsaťročnú budúcnosť. A dnes sme divákmi súťaže, ktorá rozhodne o ich vhodnej alebo prijateľnej náhrade.

Jeden z posledných amerických nápadov

Ak zalistujeme medzi poslednými príkladmi vedeckých nápadov, potom k nim patrí výskum amerických vedcov z Corneil University, ktorí prišli s novým polymérom. Jeho prednosťou je, že sa pomerne rýchlo rozloží, keď je vystavený ultrafialovému žiareniu slnka. Novovyvinutý plast má podobné mechanické vlastnosti, ako majú rybárske siete a laná zo súčasných plastov, ktorých stotisíce ton bránia prirodzenému podmorskému životu.

Príklad z Viedne

Iným z množstva príkladov „zekologičtenia“ súčasnej výroby plastov je nápad vedcov z Technologickej univerzity vo Viedni. Spočíva v tom, že dnes sa pri spracovaní organických vysokovýkonných materiálov musia použiť mimoriadne toxické látky pri výrobe mnohých polymérov. Viedenský tím však dokázal tento proces zvládnuť tak, že nebezpečné látky nahradil horúcou vodou. „Za pomoci vysokého tlaku a vysokej teploty (približne 200 stupňov Celzia) je takto možné vyhnúť sa použitiu toxických rozpúšťadiel,“ tvrdí vedúca tímu prof. Miriam Unterlass.

Ide o ekologickú chemickú metódu procesu výroby, ktorá je šetrnejšia k životnému prostrediu, ako v súčasnosti používaná metóda.

Čo bráni napredovaniu Nonoilenu?

Ešte presvedčivejšou ekologickou alternatívou, ako predchádzajúce dva príklady, je slovenský patent stopercentného bioplastu, vytvoreného kolektívom prof. Pavla Alexyho. Ten jednoznačne patrí do kategórie jedinečných nápadov uzatvoreného cyklu typu „Čo si človek z prírody požičal, to jej stopercentne vráti“ (Obecné noviny o ňom informovali 19. 10. 2019).

Stopercentný bioplast Nonoilen je materiálom, ktorým sa dajú plnohodnotne nahrádzať mnohé dnešné plasty. Výrobky (zatiaľ z Nitry) z neho by mali byť prvotne recyklované a až keď sa stanú nefunkčnými pre ďalšiu recykláciu, budú „likvidované“ spoločne s prirodzene biologicky rozložiteľným odpadom. Možno však ešte presnejšie by bolo potrebné povedať, že práve s kuchynským biologickým odpadom. Teda budú vrátené prírode, kde sa rozložia ako jej prirodzená zložka.

Ťažko v tejto chvíli povedať, ako sa vzťah voči šetrnejšiemu prístupu k prírodnému bohatstvu či zdrojom zeme prejaví po období časov spojených s koronavírusom. Pamätáme si však, ako komplikovane a neúspešne sa presadzoval pred koronavírusom. Na druhej strane teší informácia, že na brnianskom VUT (Vysoké učení technické) vyvíjajú biologicky rozložiteľné respirátory z materiálu profesora Alexyho.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Možno si onedlho budeme „pochutnávať“ na plastoch!
Vršovky sú morské živočíchy. V znečistených oceánoch zachytávajú a požierajú plasty, aby ich neskôr vo forme granuliek vylúčili na morské dno. Plast sa síce môže stratiť z hladiny, ale nestratí sa z oceánu.
viac
22.09.2017
Britskí vedci navrhli 7 odporúčaní na zmiernenie hrozby mikroplastov
Výskumníci z Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) navrhli sedem odporúčaní, ktoré by podľa nich mohli zmierniť hroziace problémy s mikroplastmi v životnom prostredí človeka.
viac
08.12.2017
Globálna kríza s plastmi pokračuje bez globálneho riešenia
Ľudstvo za 50 rokov vyrobilo 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých dokázalo recyklovať sotva 9 percent. Pri doterajšom trende do roku 2050 vyrobí plastov štvornásobne viac. To sa odráža na rastlinstve a zdraví rýb či ostatných živočíchov v oceánoch.
viac
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %