Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.12.2017 11:31

Globálna kríza s plastmi pokračuje bez globálneho riešenia


Aj odľahlé neobývané ostrovy sú pokryté plastovým odpadom. Snímka zdroj: (flickr.com).


Ľudstvo za 50 rokov vyrobilo 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých dokázalo recyklovať sotva 9 percent. Pri doterajšom trende do roku 2050 vyrobí plastov štvornásobne viac. To sa odráža na rastlinstve a zdraví rýb či ostatných živočíchov v oceánoch.


„Stačilo niekoľko desaťročí, aby sme zlikvidovali niekoľko morských ekosystémov,“ tvrdí Lisa Svenssonová, šéfka OSN pre oceány.

Korytnačky sa s prehltnutými plastmi neponoria

Morské korytnačky si s medúzami (tradičnou potravou) mýlia „bezfarebné“ bežné plastové vrecká, vo veľkom používané aj na Slovensku pri nákupoch pečiva, ovocia a podobne. Po konzumácii im nestráviteľný plast ostáva v tráviacom trakte a korytnačky nadľahčuje. Nevládzu sa ponoriť a hynú. Odborníci v istej kenskej veterinárnej nemocnici sa im pokúšajú pomôcť napríklad podávaním laxatív. Niektoré sa podarilo zachrániť, no neexistuje záruka, že sa o niekoľko mesiacov vyhnú rovnakému postihnutiu.

Plasty a lov morských rýb

Kým v ešte pred 15-20 rokmi laickú verejnosť strašili iba ak havárie ropných tankerov, dnes sú to plasty. V poslednom období sa objavili názory, že niektoré z lovených morských rýb, tak odporúčaných lekármi, môžu byť práve plastmi „znehodnotené“. Pri nich sa ráta s tým, že boli vylovené pri pobrežiach obývaných oblastí. Rybári ich predsa vo veľkom inde loviť nemôžu. Nádejali sme sa, že kdesi – tisíce kilometrov od človeka – čistiaca sila oceánu si poradila a mäso morských živočíchov ostalo uchránené.

Plasty zamorili aj ostrov vzdialený od človeka 5 000 km

V tejto súvislosti je zaujímavý prípad Hendersonovho ostrova, ležiaceho približne 5-tisíc km od najbližšej väčšej mestskej aglomerácie. Takmer nikto naň nechodí, ostrov navštevujú iba vedci raz za 5 - 10 rokov. Naposledy našli jeho pláže pokryté 40 miliónmi (prevažne) plastového odpadu. Každý štvorcový meter s priemerne 671 kusmi! Vraj svetový rekord! „Hendersonov ostrov je šokujúcim ale už typickým príkladom toho, že plastový odpad znečisťuje životné prostredie po celom svete,“ tvrdí Jennifer Laversová z britskej ochranárskej organizácie RSPB. Odpad, ktorý na ňom nájdete, pochádza z Ázie i z Južnej Ameriky. Ostrov leží v blízkosti juhopacifického morského prúdu.

Na konkrétnom riešení sa treba zhodnúť

„Máme tu planetárnu krízu,“ burcuje Lisa Svenssonová (OSN). V mene jej riešenia zrejme v budúcnosti dôjde k pokusom o mnohé – pred štyrmi či piatimi rokmi neriešiteľné riešenia. Vrátane nepredstaviteľne nákladných finančných investícií. Ale i politických. A keďže pôjde o veľké peniaze, tak aj vrátane búrlivého prostredia vo svete. Nateraz sa na jednotnom konkrétnom riešení svet sa svet nezhodol. Okrem iného jedným z najvážnejších problémov napríklad ostáva, že zrejme väčším dielom sa na ňom musia zúčastniť bohatšie krajiny ako chudobnejšie. Lenže akým?

 

Top 15 krajín sveta, ktoré sa najviac boria s plastovým odpadom

P. S.: Na Slovensku bolo za minulý rok uvedených na trh okolo 120 tisíc ton plastových obalov. Z nich sa podarilo recyklovať sotva 69 tisíc ton. Zvyšok skončil na skládkach.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Možno si onedlho budeme „pochutnávať“ na plastoch!
Vršovky sú morské živočíchy. V znečistených oceánoch zachytávajú a požierajú plasty, aby ich neskôr vo forme granuliek vylúčili na morské dno. Plast sa síce môže stratiť z hladiny, ale nestratí sa z oceánu.
viac
22.09.2017
Britskí vedci navrhli 7 odporúčaní na zmiernenie hrozby mikroplastov
Výskumníci z Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) navrhli sedem odporúčaní, ktoré by podľa nich mohli zmierniť hroziace problémy s mikroplastmi v životnom prostredí človeka.
viac
07.05.2020
O snoch vedcov a plastoch
Snom vedcov sa v posledných rokoch stalo vytvorenie plastu, ktorý by sa po „odslúžení“ rozložil v životnom prostredí a neostala po ňom žiadna stopa.
viac
01.06.2021
Recyklácia plastov je komplikovanejšia ako recyklácia skla, papiera či kovov
Ak plastový, sklenený, kovový, papierový či iný komunálny odpad skončí ako palivo na výrobu tepla či iného druhu energie, nejde o recykláciu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %