Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.06.2020 11:20

Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov


Ilustračná snímka.


Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.


V posledných týždňoch preletela západoeurópskymi médiami informácia, že európski recyklátori plastov zastavujú svoju produkciu kvôli ekonomickým ťažkostiam, spôsobeným nízkou cenou ropy, ku ktorej došlo v období nástupu koronavírusu. (Podobne cena ropy výrazne klesla a došlo k problémom s plastmi aj v rokoch krízy rokov 2008/2009.) Konštatovali, že „ak sa neprijmú zodpovedajúce opatrenia, recyklácia plastov prestane byť zaujímavá a v mnohých štátoch EÚ skončí plastový odpad na skládkach alebo ho bude treba (v podstatne zvýšenej miere - pš) likvidovať v spaľovniach.“

Žiadajú prijať záchranný plán

Spaľovanie či energetické zhodnocovanie – nehovoriac o skládkach – však environmentálne orientované organizácie, vrátane vplyvnej Plastics Recyclers Europe, nepovažujú za vhodný spôsob zbavovania sa plastov. To je podľa nich dostatočným dôvodom na to, aby EÚ a jej členské štáty zaradili recykláciu medzi sektory, na ktoré sa bude vzťahovať záchranný plán.

Na Slovensku problémy s PET fľašami

Mimochodom, nedávno aj slovenskí recyklátori PET fliaš avizovali, že ich produkcia sa vplyvom koronavírusu prepadne o 80 percent nižšie ako v roku predchádzajúcom. Pritom PET fľaše sú z pohľadu recyklácie najmenej komplikované plasty, vyrobené z ropy. Aká najbližšia budúcnosť ohľadne možnej recyklácie za situácie, ak sa potvrdí logika, že vyrábať a recyklovať plasty z prilacnej druhotnej suroviny sa nevyplatí, čaká ostatné plasty?

Opäť slovenské stopercentné bioplasty...

Pripomeňme, že aj „život“ zrecyklovaných (prípadne niekoľkokrát zrecyklovaných) plastov z ropy končí v lepšom prípade ako energeticky zhodnotený, v horšom v spaľovni a v najhoršom na skládke.

Neprichádza už čas, aby spoločnosť ľudí, ak chce dôsledne environmentálne myslieť, väčšmi nástojila na dotiahnutí bezproblémového zberu stopercentných bioplastov z dielne profesora Alexyho? Ich výrobu predsa jeho kolektív spoločne s nitrianskou firmou v praxi zvládol do takej podoby, že sú nielen recyklovateľné, ale neskôr, po splnení svojho „poslania“, ich možno vrátiť zemi ako prirodzenú súčasť pôdy! Práve Alexyho stopercentné bioplasty by mali reprezentovať jednu z plnohodnotných ekologických náhrad, ktoré vystriedajú súčasné plasty z ropy.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2017
Gigant v zelenej ekonomike prichádza na Slovensko
Na Slovensko mieri investícia za 8,5 milióna eur, ktorá vytvorí takmer 100 pracovných miest. Jeden z najväčších holdingov v Európe, zaoberajúci sa zeleným či obehovým hospodárstvom, vstúpi na slovenský trh. Skupina Green Group hodlá postaviť závod na spracovanie PET fliaš a mixovaných plastov.
viac
07.02.2019
Ako ďalej v Európe aj vo svete s plastovým odpadom
Štáty EÚ recyklujú iba necelú tretinu vlastných plastových odpadov. Vyplýva to z posledných štatistík Eurostatu za rok 2017.
viac
07.05.2020
O snoch vedcov a plastoch
Snom vedcov sa v posledných rokoch stalo vytvorenie plastu, ktorý by sa po „odslúžení“ rozložil v životnom prostredí a neostala po ňom žiadna stopa.
viac
27.04.2021
Cieľom odpadového hospodárstva do roka 2025 je odklon od skládkovania
Hlavným cieľom odpadového hospodárstva SR do roku 2025 je odklonenie odpadov od skládkovania. Upravujú sa aj ciele recyklácie pre jednotlivé segmenty odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %