Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.05.2021 03:15

Nové Mesto vyhlásilo stavebnú uzáveru lokality Železná studnička


Na snímke zľava starosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Rudolf Kusý a vicestarosta mestskej časti Bratislava - Nové Mesto Peter Vaškovič počas tlačovej konferencie na tému - Stavebná uzávera na Železnej studničke. Snímka zdroj: (tasr).


Bratislavské Nové Mesto vyhlásilo stavebnú uzáveru Hornej Mlynskej doliny, čiže lokality Železná studnička. Mestská časť ňou chce ochrániť územie s rozlohou 102 hektárov do doby, kým preň nebude schválený územný plán zóny (ÚPZ).


Stavebná uzávera musí ešte nadobudnúť právoplatnosť. Na štvrtkovom brífingu o tom informoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý a vicestarosta Peter Vaškovič.

„Stavebná uzávera nie je cieľom, ale prostriedkom na to, aby do obdobia schválenia územného plánu zóny bolo toto územie ochránené pred neželanou výstavbou, neželanými zásahmi, a aby toto územie nebolo istým spôsobom napadnuté inými činnosťami,“ poznamenal Vaškovič.

Poukázal na to, že v predmetnom území sa nachádzajú hodnotné historické pamiatky chránené pamiatkovým zákonom, ale tiež hodnotné prírodné prvky s vysokou ekologickou či environmentálnou hodnotou. Platí tiež ochranné pásmo vyhlásené Pamiatkovým úradom SR. Ide o pamiatky ako Cesta na Červený most, železničný most – fragment piliera, železničná stanica, vodné nádrže či zotavovňa, teda bývalá Čatlošova vila, ale tiež o pamätník padlým vojakom z roku 1866 nachádzajúci sa na Kamzíku.

Podľa vicestarostu má samospráva konkrétnu predstavu o tom, ako by toto územie malo v budúcnosti vyzerať. Rozvoj sa má týkať najmä športových, rekreačných a oddychových aktivít. Mestská časť preto od roku 2016 pracuje na obstaraní územno-plánovacej dokumentácie zonálneho charakteru, ktorá má predstavy priblížiť do realizácie. Do doby jej spracovania a schválenia by samospráva chcela, aby ochranu územia zabezpečila stavebná uzávera, ktorú stavebný úrad vyhlásil špeciálnym územným rozhodnutím.

„Je to hodnotné miesto nielen pre nás Novomešťanov a mestskú časť, ale pre celú Bratislavu. Mnohé metropoly nám závidia, že na okraji nášho mesta je les,“ skonštatoval Kusý s tým, že v lokalite sa v minulosti objavilo viacero väčších či menších zámerov developerov, od hotela po viladomčeky pri Čatlošovej vile. Územie si podľa neho zaslúži mimoriadnu ochranu.

Stavebná uzávera ešte nie je právoplatná, verejnosť ju môže pripomienkovať.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.12.2018
Nové Mesto v tomto roku finančne podporilo 452 novorodencov
Bratislavské Nové Mesto uľahčilo tento rok vstup do života 452 najmenším obyvateľom. Novorodencov a ich rodičov podporilo sumou 200 eur.
viac
25.06.2020
Opustené budovy na Kačici plánuje BBSK zmeniť
Banskobystrický samosprávny kraj včera (24. 6.) poslancom, médiám i verejnosti predstavil svoj zámer nového využitia opusteného areálu a budov bývalého SOU stavebného na Kačici v Banskej Bystrici.
viac
30.10.2020
V metropole využijú na oznamy o stave testovania kamery i aplikácie
Mestské časti hlavného mesta SR sú pripravené počas víkendového testovania periodicky informovať o aktuálnej situácii na jednotlivých odberných miestach. Využívať budú dostupné informačné kanály, vrátane miestneho rozhlasu i online kamerových záberov.
viac
18.03.2021
Nové Mesto hľadá realizátora odstránenia skeletu Snežienky
Bratislavské Nové Mesto hľadá realizátora odstránenia skeletu bývalej výletnej reštaurácie Snežienka v rekreačnej lokalite na Železnej studničke. Výzvu na predloženie ponúk zverejnila mestská časť v stredu vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %