Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
29.07.2019 08:10

Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta


Ilustračný výrez plagátu


Mesto Nitra si pripomenie udelenie výsad slobodného kráľovského mesta historickým festivalom Kráľovská Nitra. Počas víkendu 31. augusta a 1. septembra sa Mestský park na Sihoti premení na veľké stredoveké predmestie s dobovými remeselníkmi, ukážkami stredovekej kuchyne, ale aj skutočnými rytiermi.


Podujatie umožní návštevníkom spoznať podobu stredovekej Nitry a ponúkne netradičný pohľad na život vtedajších obyvateľov.       

Do výsadného postavenia povýšil 2. septembra 1248 Nitru, stále spustošenú tatárskym vpádom, kráľ Belo IV. Nitrianskych kupcov oslobodil od platenia trhových poplatkov a mýt, mestu povolil ďalší pravidelný týždenný trh a mešťanom dal právo spravovať si vlastný mestský život volenými zástupcami.       

„Slobodných kráľovských miest bolo v celom Uhorsku málo a nie náhodou sú preto dodnes na túto výnimočnú minulosť hrdé a pravidelne si ju pripomínajú. Minulý rok sa nám pod názvom Kráľovská Nitra podarilo premeniť námestie na Vŕšku na stredoveký trh a malým divadelným predstavením sme zrekonštruovali možný priebeh vyhlásenia výsad. Tento rok sa posúvame ďalej, k veľkolepému kráľovskému sprievodu a historickému festivalu v parku,“ skonštatoval viceprimátor Nitry Daniel Balko, dlhoročný organizátor historických podujatí v meste.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2016
Festival chutí ponúkne jahodové dezerty, ale aj jahodové pivo
Festival chutí Nitrianskeho kraja oživí Svätoplukovo námestie a nitriansku pešiu zónu v sobotu 4. júna.
viac
18.04.2017
Festival ARS ORGANI NITRA slávi desiate jubileum
Od vzniku medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA ubehne už desať rokov.
viac
19.05.2017
Mesto Stará Turá oslávi 550. výročie oslobodenia od kráľovských poplatkov
Príďte si pripomenúť 550. výročie udelenia privilégia, ktoré obyvateľov Starej Turej navždy oslobodilo od všetkých kráľovských poplatkov.
viac
07.09.2023
Našim verným mešťanom a hosťom-Fidelibus civibus et hospitibus nostris
Rok 2023 je rokom okrúhlych jubileí pre mesto Prievidza - pripomína si 910. výročie prvej písomnej zmienky a 640 rokov od získania privilégií slobodného kráľovského mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %