Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.10.2021 07:50

Návštevníci Petržalky môžu parkovať počas dňa a cez víkendy zadarmo


Ilustračná snímka (tasr)


Návštevníci bratislavskej Petržalky môžu počas dňa a cez víkendy parkovať na modro značených parkovacích miestach s povolením miestneho úradu a v určitom čase zadarmo. V noci však už na modro značených miestach nezaparkujú vôbec.


Od začiatku októbra totiž vstúpili do platnosti zmeny v parkovacom systéme mestskej časti, ktoré vyplývajú zo všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.       

Podmienky parkovania sa pre petržalských rezidentov a ich návštevy od piatka (1. 10.) nezmenili. Stačí, ak sa bezplatne zaregistrujú v pilotnom online petržalskom parkovacom systéme na parkovanievpetrzalke.sk či prostredníctvom mobilnej aplikácie, cez ktorú môžu naďalej využiť aj bezplatné parkovacie hodiny pre ich krátkodobé návštevy. "Pokiaľ sa v našom petržalskom parkovacom systéme registrovali pred 1. októbrom, nie je nutné z ich strany podniknúť žiadne kroky," podotkol petržalský starosta Ján Hrčka.       

Bezplatné parkovanie pre zaregistrovaných petržalských rezidentov so schválenými vozidlami tak od začiatku októbra platí pre celé územie mestskej časti, a to minimálne do 31. decembra. Od 1. januára 2022 však bratislavský magistrát, zatiaľ iba na petržalských Dvoroch 4, plánuje spustiť celomestský parkovací systém PAAS, ktorý už počíta aj so spoplatneným parkovaním rezidentov.       

Pre návštevníkov a nerezidentov Petržalky do októbra  platilo, že si mohli zaplatiť hodiny denného aj nočného státia na modro vyznačených parkoviskách prostredníctvom SMS správ, parkovacieho lístka či takzvanej elektronickej návštevníckej eKarty. "Všetky spomínané možnosti sa však po novom rušia, pretože v zmysle platného nariadenia hlavného mesta už nemá mestská časť oprávnenie vyberať za parkovanie poplatky," vysvetlila Halašková.       

Petržalka tak upravila pravidlá spôsobom, že nerezidenti, teda všetci návštevníci mestskej časti bez trvalého pobytu, už za parkovanie rovnako platiť nebudú vôbec. Bezplatne však môžu na modro vyznačených petržalských parkovacích boxoch parkovať iba cez deň a víkendy, v pondelok až štvrtok od 07.00 do 18.00 h a v piatok od 07.00 do nedele 18.00 h. "Vždy iba s povolením mestskej časti, ktoré sa v Petržalke viaže na používanie spomínanej mobilnej aplikácie," uviedla hovorkyňa. Následne pri parkovaní svojho vozidla na modrej odstavnej ploche označia čas príchodu a odchodu na daný parkovací box.       

Nerezidenti zároveň v nočných hodinách medzi 18.00 a 7.00 (okrem víkendovej piatkovej a sobotnej noci) už nemajú žiadne oprávnenie parkovať na rezidentských parkovacích miestach.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2019
Starosta Petržalky bude mať pravidelnú Hodinku s občanmi
Starosta Petržalky Ján Hrčka sa bude vždy v prvú stredu v mesiaci stretávať s občanmi v rámci tzv. Hodinky s občanmi. Prvé stretnutie sa uskutoční túto stredu o 16.00 h v Cik-Cak Centre na Jiráskovej ulici 5 v Petržalke.
viac
02.11.2019
Do petržalského parkovacieho systému sa dá registrovať aj cez mobilnú aplikáciu
Petržalka zverejnila mobilnú aplikáciu, cez ktorú bude možné registrovať ďalšie autá a cez ktorú budú môcť v Petržalke parkovať aj ľudia bez trvalého pobytu v tejto mestskej časti.
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
25.02.2021
Prešovskí mestskí poslanci schválili viaceré zmeny v parkovaní
Prešovskí mestskí poslanci v stredu počas online rokovania schválili viaceré zmeny vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzených úsekoch miestnych komunikácií na území mesta Prešov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %