Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.11.2020 09:35

Mesto zrevitalizuje okolie pamätníka obetiam extrémizmu


Vizualizácia projektu. Snímka zdroj: (bratislava.sk).


Hlavné mesto spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy (MIB) pripravili projekt revitalizácie okolia pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke.


Ním chcú pamätníku vrátiť pietny charakter a vytvoriť dôstojný priestor. Hlavné mesto predstavuje projekt deň pred 15. výročím vraždy študenta Daniela Tupého.

„Mesto plánuje zredukovať parkovanie a v okolí pamätníka spevnené plochy nahradiť zelenými plochami. Namiesto nepriepustných povrchov pribudnú veľké plochy trávnika, nové stromy, pešie ťahy, osvetlenie a mobiliár,” priblížila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.      

Zámerom návrhu je podľa hovorkyne ponúknuť jednoduché riešenie, ktoré nekonkuruje objektu pamätníka, ale podporuje a dopĺňa jeho pôsobenie v priestore v kontexte blízkeho okolia a nábrežia Dunaja v centre mesta. „Pomocou zvlnenia terénu od centrálneho priestoru pamätníka sa tak zvýrazní dôležitosť tohto miesta,” doplnila Rajčanová.      

Projekt revitalizácie okolia pamätníka obetiam extrémizmu na Tyršovom nábreží je jeden z projektov hlavného mesta a MIB pre lepšie verejné priestory. V rámci nich plánuje magistrát zlepšiť kvalitu ciest, chodníkov a verejných priestorov na území celej Bratislavy.

Študenta Daniela Tupého zavraždili na Tyršovom nábreží 4. novembra 2005.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2019
Petržalčania sa môžu registrovať do parkovacieho systému na novej webstránke
Obyvatelia bratislavskej Petržalky sa môžu od dnešného dňa registrovať do pilotného parkovacieho systému na novej webovej stránke www.parkovanievpetrzalke.sk. Pri vstupe na miestny úrad im tiež budú k dispozícii dvaja zamestnanci, ktorí vysvetlia všetky podrobnosti o petržalskom parkovacom systéme.
viac
07.01.2021
Na Šrobárovom námestí v Petržalke vznikne nový zelený priestor
Na Šrobárovom námestí v bratislavskej Petržalke vznikne nový zelený priestor. Mestská časť tam plánuje vysadiť približne 50 stromov.
viac
13.04.2021
Petržalka opäť pristúpi na niektorých plochách k šetrnejšej kosbe
Bratislavská Petržalka pristúpi aj tento rok k šetrnejšiemu koseniu a na niektorých plochách zníži intenzitu kosenia. Dôvodom je prirodzená podpora pre opeľovače, ako aj zachytenie a vsakovanie zrážkovej vody.
viac
12.04.2022
Tyršovo nábrežie bude po dvoch rokoch opäť hostiť majáles
Tyršovo nábrežie na petržalskom brehu Dunaja bude po dvoch rokoch opäť hostiť mestský festival Bratislavský majáles. Na sociálnej sieti to potvrdili jeho organizátori s tým, že 13. ročník podujatia bude 6. a 7. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %