Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.05.2017 11:53

Návrhy 3D modelu Prešova sú na svete


Návrhy 3D modelov centra Prešova.


Návrhy 3D modelov centra Prešova môžu zhodnotiť aj občania. V budove na Jarkovej ulici budú vystavené do konca mesiaca máj.


Súťažné návrhy 3D modelov historického centra Prešova dorazili 23. mája do Prešova. Od stredy 24. mája sú vystavené na Odbore hlavného architekta (Jarkova 26, 2. poschodie) a posúdiť i vyjadriť svoj názor k ním môžu aj občania. O víťaznú realizáciu novej turistickej atrakcie sa pritom uchádzajú tri architektonické ateliéry. O víťazovi napokon rozhodne odborná porota.

Tento spoločný projekt s názvom História miest v novodobom dizajne realizujú mestá Prešov a poľské Krosno v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020. Jeho cieľom je vytvoriť nové produkty cestovného ruchu, ktoré zatraktívnia kultúrne a prírodné dedičstvo oboch miest prostredníctvom moderných foriem prezentácie. V centre mesta Prešov je plánované osadenie bronzového 3D modelu historického centra mesta so zvýraznením významných prešovských dominánt. Mesto Krosno prostredníctvom 3D okuliarov a panoramatického ďalekohľadu priblíži historické a kultúrne objekty miest historickej trasy Karpát.

Súčasťou projektu je aj workshop a konferencia, s diskusiou k moderným technológiám v architektúre s ohľadom na historické skúsenosti. Premeny mestského prostredia oboch miest za posledných 150 rokov budú predstavené vo fotografickom albume.

Tento projekt je realizovaný s finančnou podporou  EÚ z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Cieľom projektu je propagácia, rozvoj a trvalo udržateľné využitie spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva miest a regiónov s cieľom zvýšiť atraktivitu pohraničia pre návštevníkov a obyvateľov.

 

Autor: (mig)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Projekt EHMK má v Košiciach úspešné pokračovanie
Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry 2013 (EHMK) v Košiciach na rozdiel od viacerých iných európskych miest, ktoré boli nositeľmi tohto prestížneho titulu (napr. Marseille alebo Pécs), stále žije. A nielen to...
viac
04.05.2017
Na svetovom zozname UNESCO sú fujara, Terchovská muzika, gajdy a bábkarstvo
V Bardejovských kúpeľoch sa v piatok 5. mája začne medzinárodná konferencia "Využitie značky UNESCO pre udržateľný rozvoj turizmu v regiónoch strednej Európy".
viac
19.01.2018
Centrum Prešova zdobí nová atrakcia - jeho historický 3D model
Prešov má novú turistickú atrakciu – centrum mesta zdobí od štvrtka 18. januára jeho historický 3D model. Bronzový model stvárňuje historickú podobu jadra Prešova z 18. storočia.
viac
01.11.2018
Mesto získalo dotáciu na výstavbu komunitného centra z fondov EÚ
Mesto Spišská Belá získalo nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie v rámci operačného programu Ľudské zdroje vo výške viac ako 330.000 eur na výstavbu komunitného centra. To by malo podľa primátora Štefana Bieľaka vyrásť v areáli bývalej kolkárne na Tatranskej ulici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %